Wykonanie
Domowego
pieczywa na weekendowe śniadanie ciąg dalszy.
Bagietki są rewelacyjne - szybkie w przygotowaniu i przepyszne! W sam raz, kiedy ma się w domu
bagietkowego fana... ;)
źródło przepisu: mojewypieki.blox.plskładniki na 4 sztukiszklanka
mleka2 łyżeczki
masła2 łyżeczki
cukruszklanka
wody o temperaturze pokojowej2 łyżeczki
suszonych drożdży2 łyżeczki
soli4 szklanki
mąkiponadtoczysta
woda w butelce ze sprayem
Mleko zagotować, dodać
masło i
cukier, wymieszać, aż do rozpuszczenia. Przelać do dużej miski, dodać
wodę i lekko przestudzić (około 10 minut). Dodać
drożdże, wymieszać, wsypać
sól i 1 szklankę
mąki; wymieszać. Ciągle mieszając dodawać
mąkę po 1 szklance (jeśli to konieczne wsypać jeszcze dodatkowe 1/2 szklanki
mąki). Bardzo energicznie mieszać (można mikserem), aż ciasto będzie gładkie. Ciasto będzie bardzo miękkie i lepiące - takie ma być.Dużą miskę dobrze posmarować
olejem, przełożyć do niej ciasto, nakryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość). Bardzo ostrożnie (by ciasto nie "siadło"), przełożyć je na stolnicę, przekroić na części. Delikatnie uformować
bagietki, długości około 30-40 cm. Przenieść je na natłuszczoną blachę i poczekać 30 minut, by podrosły.W tym czasie rozgrzać piekarnik do 250 stopni. Kiedy
bagietki są gotowe do pieczenia spryskać piekarnik
wodą (8-10 psiknięć, para
wodna tworzy piękną skórkę, ja wstawiłam na dolną półkę piekarnika miseczkę z
wodą), włożyć
bagietki i piec 10 minut, zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec aż będą rumiane i lekko "postukane" będą brzmiały jak puste (około 10 minut).Smacznego!