Wykonanie
To ciasto od wieków pojawia się na wigilijnych niemieckich stołach. Ma charakterystyczny kształt przypominający książkę. Można je upiec 2 tygodnie przed świętami, obficie posmarować płynnym
masłem, posypać
cukrem pudrem i zawinąć w folie aluminiową. Ciasto ma dodatkowo nadzienie z marcepanu i pełno w nim
bakali mmm...
Składniki :
Bakalie:150 g
rodzynek -koryntek i greckich75 g obranych i posiekanych
migdałów75 g siekanych
pistacji (mogą być solone , przy obieraniu trzeba zdjąć łuskę )po 50 g kandyzowanej
skórki pomarańczowej i cytrynowej2 łyżki
rumu1 łyżeczka mielonej
waniliiCiasto :500 g
mąki1,5 opakowania sypkich
drożdży70 g
cukru kryształuszczypta
soli200 g stopionego i wystudzonego
masła2
jajka60 ml ciepłego
mlekamasa marcepanowa :100 g surowej masy marcepanowej100 g
cukru pudru50 g siekanych
migdałów i
pistacjiskórka i sok z połowy
limonkiDodatkowo :50 g roztopionego
masłacukier puderOpis wykonania :1.
Bakalie mieszamy ze sobą, dodajemy
wanilię i zalewamy
rumem. Odstawiamy na noc by się zmacerowały.2.
Mąkę mieszamy z
drożdżami,
cukrem i
solą. Dodajemy
jajka,
masło dokładnie mieszamy następnie dolewamy
mleko. Dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na 2 godziny.3. Po dwóch godzinach dodajemy mieszankę
bakali dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na kolejne 2 godziny.4. Masę marcepanowa zagniatamy z
cukrem pudrem,
bakaliami i otarta skórką i
sokiem z limonki. Formujemy długi wałek.5.
Ciasto drożdżowe wałkujemy na okrąg przy brzegu układamy wałek z marcepanu. Ciasto zwijamy luźno jak strudel, jednak zostawiamy 2-3 cm od brzegu ciasta.6. Ciasto przekładamy na wyłożoną papierem blachę, przykrywamy i odstawiamy na 20 minut. Piekarnik nagrzewamy do 250 C, następnie zmniejszamy do 160 C i wkładamy ciasto pieczemy ok. 45 minut. ciasto wyjmujemy smarujemy
masłem i obficie posypujemy
cukrem pudrem.
Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy