ßßß Cookit - przepis na Saksońskie ciasto Stollen z marcepanem

Saksońskie ciasto Stollen z marcepanem

nazwa

Wykonanie

To ciasto od wieków pojawia się na wigilijnych niemieckich stołach. Ma charakterystyczny kształt przypominający książkę. Można je upiec 2 tygodnie przed świętami, obficie posmarować płynnym masłem, posypać cukrem pudrem i zawinąć w folie aluminiową. Ciasto ma dodatkowo nadzienie z marcepanu i pełno w nim bakali mmm...
Składniki :
Bakalie:
150 g rodzynek -koryntek i greckich
75 g obranych i posiekanych migdałów
75 g siekanych pistacji (mogą być solone , przy obieraniu trzeba zdjąć łuskę )
po 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej
2 łyżki rumu
1 łyżeczka mielonej wanilii
Ciasto :
500 g mąki
1,5 opakowania sypkich drożdży
70 g cukru kryształu
szczypta soli
200 g stopionego i wystudzonego masła
2 jajka
60 ml ciepłego mleka
masa marcepanowa :
100 g surowej masy marcepanowej
100 g cukru pudru
50 g siekanych migdałów i pistacji
skórka i sok z połowy limonki
Dodatkowo :
50 g roztopionego masła
cukier puder
Opis wykonania :
1.Bakalie mieszamy ze sobą, dodajemy wanilię i zalewamy rumem. Odstawiamy na noc by się zmacerowały.
2. Mąkę mieszamy z drożdżami, cukrem i solą. Dodajemy jajka, masło dokładnie mieszamy następnie dolewamy mleko. Dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na 2 godziny.
3. Po dwóch godzinach dodajemy mieszankę bakali dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na kolejne 2 godziny.
4. Masę marcepanowa zagniatamy z cukrem pudrem, bakaliami i otarta skórką i sokiem z limonki. Formujemy długi wałek.
5. Ciasto drożdżowe wałkujemy na okrąg przy brzegu układamy wałek z marcepanu. Ciasto zwijamy luźno jak strudel, jednak zostawiamy 2-3 cm od brzegu ciasta.
6. Ciasto przekładamy na wyłożoną papierem blachę, przykrywamy i odstawiamy na 20 minut. Piekarnik nagrzewamy do 250 C, następnie zmniejszamy do 160 C i wkładamy ciasto pieczemy ok. 45 minut. ciasto wyjmujemy smarujemy masłem i obficie posypujemy cukrem pudrem.
Justyna L.
Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.
Podobne Przepisy
Źródło:http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2013/10/saksonskie-ciasto-stollen-z-marcepanem.html