Wykonanie
Domowe drożdżówki to wypiek, któremu nie
mogę się oprzeć. Miękkie i pulchne, z aksamitnym nadzieniem
serowo- budyniowym. Najlepsze na śniadanie lub podwieczorek. Obowiązkowo z
kubkiem kakao:)Składniki (na 15 sztuk): na ciasto:450 g
mąki1
jajko180 ml
mleka35 g
drożdży80 g
cukru80 g
masłaszczypta
soli na nadzienie:1,5 szklanki
mleka1 opakowanie budyniu
waniliowego3 łyżki
cukru250 g
sera białego2 łyżki
masła100 g
rodzynek50 g
skórki pomarańczowej2 łyżki posiekanych
orzechów włoskichMleko podgrzać, wymieszać z częścią
cukru i
drożdżami.
Mąkę przesiać, dodać rozczyn
drożdżowy, resztę
cukru,
sól i
jajko. Wyrabiając dodawać stopione i wystudzone
masło. Wyrabiać, aż ciasto zacznie odchodzić od miski. Przykryć miskę ściereczką i odstawić na godzinę.
Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut a następnie odcedzić. Z
mleka,
cukru i budyniowego proszku ugotować
budyń. Zdjąć z ognia, dodać resztę składników i wymieszać. Wystudzić.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt i posmarować nadzieniem. Zwinąć jak roladę.
Ostrym nożem kroić ją na 3- centymetrowe plastry. Układać na blaszce do pieczenia odwracając nadzieniem do góry. Piec około 25 minut w 200*C. Po ostudzeniu posypać
cukrem pudrem lub polukrować.