ßßß
 
            
         Składniki:- opakowanie masy makowej- 500 g mąki- 50 g drożdży- 250 ml ciepłego mleka- 100 g roztopionego masła- 100 g cukru- 3 jajka- szczypta soli- opakowanie rodzynekPrzygotowanie:Z drożdży, łyżki cukru i 100 g mąki zrobić zaczyn i zostawić na około 30 minut do wyrośnięcia. Utrzeć żółtka z cukrem na jasną gładką masę, dodać do wyrośniętego zaczynu. Dodać resztę mąki, sól, białko z 1 jajka, masło i całość wyrobić do uzyskania gładkiej masy. W razie konieczności podsypać delikatnie mąką. Ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem miski i zostawić do wyrośnięcia na około 30 minut. W międzyczasie ubić pianę z białek. Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie aby zmiękły. Wylać wodę i obtoczyć je delikatnie w mące. Rodzynki i pianę dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać.Ciasto podzielić na 2 części. Każdą rozwałkować na prostokąt i rozłożyć masę makową zostawiając wolne miejsca - wg schematu na zdjęciach. Zwinąć w rulon oraz zawinąć boki pod spód ciasta. Owinąć 2-3 razy papierem do pieczenia pilnując, aby łączenie ciasta było na dole. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 50 stopni na 30 minut, po tym czasie zwiększyć temperaturę do 200 stopni i piec 30 minut. Ostygnięte udekorować makiem, lukrem bądź posypać cukrem pudrem.
Składniki:- opakowanie masy makowej- 500 g mąki- 50 g drożdży- 250 ml ciepłego mleka- 100 g roztopionego masła- 100 g cukru- 3 jajka- szczypta soli- opakowanie rodzynekPrzygotowanie:Z drożdży, łyżki cukru i 100 g mąki zrobić zaczyn i zostawić na około 30 minut do wyrośnięcia. Utrzeć żółtka z cukrem na jasną gładką masę, dodać do wyrośniętego zaczynu. Dodać resztę mąki, sól, białko z 1 jajka, masło i całość wyrobić do uzyskania gładkiej masy. W razie konieczności podsypać delikatnie mąką. Ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem miski i zostawić do wyrośnięcia na około 30 minut. W międzyczasie ubić pianę z białek. Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie aby zmiękły. Wylać wodę i obtoczyć je delikatnie w mące. Rodzynki i pianę dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać.Ciasto podzielić na 2 części. Każdą rozwałkować na prostokąt i rozłożyć masę makową zostawiając wolne miejsca - wg schematu na zdjęciach. Zwinąć w rulon oraz zawinąć boki pod spód ciasta. Owinąć 2-3 razy papierem do pieczenia pilnując, aby łączenie ciasta było na dole. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 50 stopni na 30 minut, po tym czasie zwiększyć temperaturę do 200 stopni i piec 30 minut. Ostygnięte udekorować makiem, lukrem bądź posypać cukrem pudrem.

