ßßß
 
            
         Składniki (około 20-30 bułeczek, uwaga! mocno wyrastają w piekarniku):120 g masła400 ml mleka40 g drożdży świeżych800 g mąki1/2 łyżeczki soli90-120 g cukru1 jajkoewentualnie rodzynki do dekoracjiPrzygotowanie:Masło roztopić w garnku, dolać mleko i całość podgrzać tak, aby płyn ciepły, ale nie gorący. Do dużej miski przelać trochę płynu i rozpuścić w nim drożdże. Następnie dodać resztę mleka z masłem, sól, cukier i około 3/4 mąki. Wyrobić ciasto. Dodać resztę mąki i wyrabiać, aż ciasto będzie odchodzić od ścianek naczynia.Ciasto w misce nakryć ściereczką i odstawić z dala od przeciągów do podwojenia objętości (ok. 30 minut).Wyrobić ciasto przez kolejne kilka minut, podsypując blat maką w razie potrzeby. Gotowe ciasto powinno być gładkie i nie kleić się do rąk i blatu. Podzielić je na pół, a następnie na mniejsze części. Uformować fantazyjne zawijasy albo okrągłe bułeczki i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryte ściereczką bułeczki odstawić na kwadrans do podrośnięcia. Na koniec posmarować roztrzepanym jajkiem, ewentualnie udekorować rodzynkami. Piec w temperaturze 190 stopni Celsjusza około 8-15 minut (w zależności od kształtu/wielkości). Bułeczki podawać z masłem, miodem, konfiturą lub innymi ulubionymi dodatkami. Smacznego!Przepis na ciasto pochodzi z książki "Siedem rodzajów ciast"
Składniki (około 20-30 bułeczek, uwaga! mocno wyrastają w piekarniku):120 g masła400 ml mleka40 g drożdży świeżych800 g mąki1/2 łyżeczki soli90-120 g cukru1 jajkoewentualnie rodzynki do dekoracjiPrzygotowanie:Masło roztopić w garnku, dolać mleko i całość podgrzać tak, aby płyn ciepły, ale nie gorący. Do dużej miski przelać trochę płynu i rozpuścić w nim drożdże. Następnie dodać resztę mleka z masłem, sól, cukier i około 3/4 mąki. Wyrobić ciasto. Dodać resztę mąki i wyrabiać, aż ciasto będzie odchodzić od ścianek naczynia.Ciasto w misce nakryć ściereczką i odstawić z dala od przeciągów do podwojenia objętości (ok. 30 minut).Wyrobić ciasto przez kolejne kilka minut, podsypując blat maką w razie potrzeby. Gotowe ciasto powinno być gładkie i nie kleić się do rąk i blatu. Podzielić je na pół, a następnie na mniejsze części. Uformować fantazyjne zawijasy albo okrągłe bułeczki i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryte ściereczką bułeczki odstawić na kwadrans do podrośnięcia. Na koniec posmarować roztrzepanym jajkiem, ewentualnie udekorować rodzynkami. Piec w temperaturze 190 stopni Celsjusza około 8-15 minut (w zależności od kształtu/wielkości). Bułeczki podawać z masłem, miodem, konfiturą lub innymi ulubionymi dodatkami. Smacznego!Przepis na ciasto pochodzi z książki "Siedem rodzajów ciast"

