Wykonanie
SkładnikiPanettone:15 g świeżych
drożdży4 łyżki ciepłego
mleka350 g
mąki tortowejszczypta
soli50 g
cukru50 g
rodzynek50 g
orzechów włoskich, zrumienionych na patelni i grubo pokrojonychdrobno starta skórka z 1
pomarańczy3 duże
jajka100 g miękkiego
masła (+ 1 łyżka roztopionego
masła do posmarowania formy i 3 łyżki do posmarowania babki)50 g
białej czekolady, posiekanej na kawałeczki (może być ciemna
czekolada, ale może zabarwić ciasto na brązowy kolor, dlatego po jej dodaniu tylko delikatnie mieszamy ciasto)Dekoracja:gotowa polewa lukrowasmażona
skórka pomarańczowaPrzygotowanie
Drożdże skruszyć do miski, dodać
mleko, 1 łyżkę
mąki i 1 łyżeczkę
cukru. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Formę na babkę z kominem o pojemności 2,25 litra (9 szklanek) wysmarować 1 łyżką roztopionego
masła.
Mąkę przesiać do miski, dodać
sól, wyrośnięte
drożdże,
cukier,
rodzynki,
orzechy i skórkę z
pomarańczy. Następnie dodać lekko roztrzepane
jajka i 100 g
masła.Wyrabiać w misce przez 5 minut lub do czasu aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (można wyrabiać mikserem mieszadłem do
ciasta drożdżowego). Wyrabiać kolejne 5 minut - mikserem lub ręcznie, wyjmując ciasto na posypaną
mąką stolnicę. Umieścić ciasto w misce, przykryć przeźroczystą folią i odstawić do wyrośnięcia na 60 minut.Uderzyć pięścią w wyrośnięte ciasto i wyrabiać przez 5 minut (mikserem lub rękami na podsypanej
mąką stolnicy). Na koniec dodać
czekoladę. Ciasto ułożyć w formie, przykryć przeźroczystą folią i odstawić na 30 - 60 minut do wyrośnięcia (ciasto powinno wypełnić całą formę).Wierzch polać 3 łyżkami roztopionego
masła i piec przez 30 - 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gdyby babka zaczęła za bardzo się rumienić, położyć na niej luźno kawałek folii aluminiowej.Wyjąć z piekarnika, przykryć ściereczką i ostudzić. Wyłożyć na paterę, polać lukrem i udekorować
skórką pomarańczową.