Wykonanie
Miałam taką ogromną ochotę na
ciasto drożdżowe a że święta coraz bliżej zdecydowałam się dodać
skórkę pomarańczową, którą wcześniej namoczyłam w
rumie. Dało to wspaniały efekt. Ciasto wspaniale pachnie
masłem i kusi, żeby sięgać po kolejny kawałek. Ktoś mi kiedyś powiedział, że jedzenia nie można kochać ale ja nic na to nie poradzę, że wlaśnie taką brioszkę z
masłem kocham:)
Składniki:500 g
mąki5 łyżeczki
drożdży w proszku1,5 łyżeczki
soli200 ml letniego
mleka2
jajka60 g
cukru10 g
miodu75 g miękkiego
masłaotarta skórka z 1/2
pomarańczy10 dag kandyzowanej
skórki pomarańczowejMąkę wymieszać z
solą i
drożdżami. Zrobić wgłębienie i umieścić w nim
jajka,
cukier,
miód i
mleko. Powoli wymieszać składniki, wyrobić gładkie ciasto. Następnie dodać
masło i
skórkę pomarańczową (moja była wcześniej namoczona w
rumi a
potem dobrze odsączona) i dalej wyrabiać. Przełożyć je do miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę. Następnie odgazować ciasto, złożyć je kilka
razy. Umieścić je w natłuszczonej keksówce lub foremce chlebowej, przykryć i zostawić do wyrośnięcia na ok. 45 minut. Można wierzch posmarować rozbełtanym
jajkiem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 45 min.Smacznego:)