Wykonanie
Są puchate, miękkie, bardzo pachnące; smakują dzieciństwem. To chyba esencja radości świątecznego tworzenia w kuchni.
Składniki (na ok. 64 sztuki):500g
mąki pszennej tortowej (3 szklanki)30g
drożdżyszczypta
soli2 łyżeczki
cukru4 łyżki
przyprawy do piernikówskórka starta z 1
pomarańczy2
jajka6 pełnych, szczodrych łyżek
miodu2 łyżki
śmietany40g
masłaodrobina
mleka do posmarowania2 tabliczki (180-200g) dobrej
gorzkiej czekolady2 łyżki
miodu6-7 łyżeczek
masłaDrożdże oprószyć sporą szczyptą
cukru. Gdy się rozpłyną dodać łyżkę
mąki i rozprowadzić odrobiną letniej
wody do konsystencji gęstej
śmietany.
Mąkę przesiać, wymieszać w misce miksera z
solą,
cukrem,
przyprawą i
skórką pomarańczową.
Masło stopić, odstawić do ostygnięcia.Gdy zaczyn wyraźnie zwiększy swoją objętość i napęcznieje bąbelkami – dodać go do suchych składników.Dodać
jajka,
miód,
śmietanę i mieszać przez chwilę, do połączenia składników. Przykryć misę, odstawić na kilka minut.Po przerwie zacząć wyrabiać do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta. Nie przerywając wyrabiania wlać cienką strużką stopione ostudzone
masło.Wyrabiać dalej, aż ciasto zupełnie wchłonie
masło, a
potem przez kolejne kilka minut, do momentu, kiedy będzie wyraźnie odchodzić od ścian miski lub od rąk, stanie się gładkie i lśniące.Przykryć miskę folią spożywczą lub serwetką i odstawić na 1½-2 godziny, aż podwoi swoją objętość.Standardowe blachy do piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.Wyrośnięte ciasto wyrzucić z misy na oprószony
mąką blat, chwilę wyrabiać. „spuszczając” z niego powietrze.Ciasto podzielić na 2-3 części, każdą rozwałkować na placek grubości ok. 5 milimetrów, wycinać pierniczki z pomocą specjalnych foremek lub szklanki.Układać pierniczki na blasze, zachowując 2-centymetrowe odstępy. Smarować cienką warstwą
mleka, odstawiać na 10-15 minut w miejsce bez przeciągów.Piekarnik nagrzać do 180 stopni.Piec ok. 12 minut, aż zaczną się złocić na krawędziach. Wyjmować, studzić na kratce.Wystudzone można przechowywać w szczelnym pojemniku przez kilka dni, i dekorować dopiero kilka godzin przed podaniem.
Czekoladę i
miód roztopić w kąpieli
wodnej: w rondelku zagotować niewielką ilość
wody, zmniejszyć ogień, aby ledwo wrzała. Na rondlu ustawić miskę (nie powinna dotykać powierzchni
wody) z
czekoladą połamaną na kawałki oraz
miodem. Mieszać, aby
czekolada topiła się równomiernie.Gdy mieszanina będzie już płynna, zestawić rondel z miską z ognia i stopniowo dodać do niej
masło. Wymieszać do uzyskania gładkiej masy.Polewą ozdabiać pierniczki ułożone na kratce.Odstawić na kilka godzin, aby polewa stężała.Po udekorowaniu nie układać ich już warstwami.