Wykonanie
Już od dawna miałam ochotę je zjeść :)Wypadało więc je w końcu zrobić :)Przepis z bloga EvenkiPolecam!
Przepis:Ciasto:450 g
mąki30 g świeżych
drożdży lub 3 łyżeczki suszonych180 ml
mleka1/3 łyżeczki
soli80 g
masła1 duże
jajko70 g
cukruDo miski wsypujemy
mąkę a do niej rozpuszczone w niewielkiej ilości ciepłego
mleka drożdże z odrobiną
cukru. Następnie dodajemy utarte z resztą
cukru jajko,
mleko,
sól i rozpuszczone (lekko przestudzone)
masło. Wszystko mieszamy i wyrabiamy. Ja użyłam do tego celu robota kuchennego z końcówką do
ciasta drożdżowego. Jeżeli ciasto będzie zbyt luźne należy dosypać
mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).Masa budyniowo - serowa:1 szkl.
mleka1 torebka budyniu
waniliowego (lub
śmietankowego)250 g
białego sera70 g
cukru20 g
masła80 g
rodzynekZ
mleka i budyniu gotujemy bardzo gęsty
budyń. Zdejmujemy z palnika, dodajemy
masło,
cukier i
ser, dobrze mieszamy a na końcu dodajemy
rodzynki.
Budyń od czasu do czasu mieszamy. Przed nałożeniem go na ciasto musi być całkowicie zimny.Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt o grubości ok. 4 - 6 mm. Smarujemy masą budyniowo -
serową i zwijamy od dłuższej strony. Kroimy w plastry o grubości 1 i 1/2 cm. Ślimaczki układamy na wyłożonej pergaminem blasze i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut.Pieczemy w temp. 180-190 stopni przez około 20-25 minut.Z podanej porcji wyszło mi 17 drożdżówek.Smacznego :)Przed upieczeniem:
Po upieczeniu i polukrowaniu: