ßßß Cookit - przepis na Drożdżówki z nadzieniem serowo - budyniowym

Drożdżówki z nadzieniem serowo - budyniowym

nazwa

Wykonanie

Już od dawna miałam ochotę je zjeść :)
Wypadało więc je w końcu zrobić :)
Przepis z bloga Evenki
Polecam!
Przepis:
Ciasto:
450 g mąki
30 g świeżych drożdży lub 3 łyżeczki suszonych
180 ml mleka
1/3 łyżeczki soli
80 g masła
1 duże jajko
70 g cukru
Do miski wsypujemy mąkę a do niej rozpuszczone w niewielkiej ilości ciepłego mleka drożdże z odrobiną cukru. Następnie dodajemy utarte z resztą cukru jajko, mleko, sól i rozpuszczone (lekko przestudzone) masło. Wszystko mieszamy i wyrabiamy. Ja użyłam do tego celu robota kuchennego z końcówką do ciasta drożdżowego. Jeżeli ciasto będzie zbyt luźne należy dosypać mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).
Masa budyniowo - serowa:
1 szkl. mleka
1 torebka budyniu waniliowego (lub śmietankowego)
250 g białego sera
70 g cukru
20 g masła
80 g rodzynek
Z mleka i budyniu gotujemy bardzo gęsty budyń. Zdejmujemy z palnika, dodajemy masło, cukier i ser, dobrze mieszamy a na końcu dodajemy rodzynki. Budyń od czasu do czasu mieszamy. Przed nałożeniem go na ciasto musi być całkowicie zimny.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt o grubości ok. 4 - 6 mm. Smarujemy masą budyniowo - serową i zwijamy od dłuższej strony. Kroimy w plastry o grubości 1 i 1/2 cm. Ślimaczki układamy na wyłożonej pergaminem blasze i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
Pieczemy w temp. 180-190 stopni przez około 20-25 minut.
Z podanej porcji wyszło mi 17 drożdżówek.
Smacznego :)
Przed upieczeniem:
Po upieczeniu i polukrowaniu:
Źródło:http://objazdowa.blogspot.com/2012/08/drozdzowki-z-nadzieniem-serowo.html