Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 5SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 500 gramów
drożdże 30 gramów
cukier 120 gramów
mleko 1 szklanek
masło 1 kostek
sól 0,25 łyżek deserowychskórka otarta z
pomarańczy 1,5 łyżek deserowychskórka otarta z
cytryny 1,5 łyżek deserowych
jajka 5 sztuk
rodzynki 100 gramów
migdały posiekane 50 gramów
rum 2 łyżek stołowych
cukier puder według uznaniaWykonanie:
Mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie, wsypać pokruszone
drożdże i łyżkę
cukru oraz 5 łyżek ciepłego
mleka. Całość delikatnie wymieszać i oprószyć odrobiną
mąki. Przykryć i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.
Rodzynki zalać wrzątkiem, dodać
rum i odstawić na 15 minut.
Masło stopić i przestudzić.
Jajka utrzeć z resztą
cukru, dodać
sól, skórkę z
cytrusów,
masło i pozostałe
mleko. Wlać do rozczynu i wyrobić. Osączone
rodzynki dodać z posiekanymi
migdałami do ciasta. Natłuszczoną i obsypaną
bułką tartą formę wypełnić
ciastem i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Piec ok. 40 minut w 190 stopniach. Przed podaniem oprószyć
cukrem pudrem.Uwagi:
Rum można zastąpić 2 łyżkami
soku pomarańczowego.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWielkanocKomentarze:Autor: karotkaData: 2009-04-22dobraAutor: marzenaData: 2009-04-11CO TO ZA PSZEPIS,ZROBIŁAM BABKĘ Z TEGO PRZEPISU I SIĘ ZAŁAMAŁAM PONIEWAŻ NIE WYSZŁA NIE POLECAM TEGO PRZEPISU!!!!!!!!!!!!Autor: marzenaData: 2009-04-11CO TO ZA PSZEPIS,ZROBIŁAM BABKĘ Z TEGO PRZEPISU I SIĘ ZAŁAMAŁAM PONIEWAŻ NIE WYSZŁA NIE POLECAM TEGO PRZEPISU!!!!!!!!!!!!Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: