Wykonanie
Czekałam z tym wpisem trzy dni, bo tyle "przetrwał" i ciągle trzymał świeżość. Miałam połowę zamrozić, jak co roku, ale tym razem pozwoliłam rodzinie, sąsiadom, sobie, na chwilę zapomnienia, jeszcze przed Świętami. W
sieci znajdziecie mnóstwo przepisów na
makowe rolady,
torty, zawijańce, znanych, mniej znanych speców od pieczenia. Nie
będę się licytować, nie wypada, ale wypada powiedzieć, że nie upiekę już innego. Do tej
pory zmorą makowca było szybko wysychające ciasto. Ten nie ma swojej zmory, poza tą, że ile bym nie zrobiła i tak będzie za mało. Z tego samego ciasta zrobię wigilijne bułeczki z
makiem.Składniki:Zaczyn:40 g
drożdży1 łyżeczka
cukru1 łyżka
mąki150 ml ciepłego
mlekaPołączyć i odstawić do wyrośnięcia.Ciasto właściwe:Wyrośnięty zaczyn500 g
mąki100 g
cukru2
jajka100 g bardzo miękkiego
masłaszczypta
soli1 łyżeczka
sodyFarsz i dekoracja:1 puszka gotowej masy makowej1
białko1 łyżka
cukru pudru1
pomarańczaGarść blanszowanych
migdałówLukier:
Cukier puder i sok z
pomarańczyWszystkie składniki, oprócz
masła, umieścić w dzieży robota kuchennego, wymieszać i stopniowo dodawać miękkie
masło. Wyrabiać, aż ciasto będzie elastyczne i lśniące. Przełożyć do wysmarowanej stopionym
masłem miski, przykryć folią spożywczą i odstawić, aż podwoi objętość. W tym czasie przygotować smażoną
skórkę pomarańczową. Obrać
pomarańczę i usunąć białą część. Pokroić w drobną kostkę i dwukrotnie zagotować, za każdym razem zmieniając
wodę. Do tego samego garnuszka wsypać czubatą łyżkę
cukru, dodać 4 łyżki
wody i smażyć, aż płyn odparuje.
Migdały posiekać.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrobić. Blat posmarować stopionym
masłem. Rozciągnąć ciasto na kwadrat wielkości 45 na 45 cm. Ubić
białko z
cukrem pudrem na sztywną pianę i połączyć z
makiem. Masę
makową rozsmarować na całym kawałku ciasta, zachowując spory margines z każdej strony. Zwinąć, dokładnie zlepić boki i końcówkę rolady, którą umieścić pod
spodem na papierze do pieczenia (można od razu rozciągać ciasto na papierze lub silikonowej macie, na którym będziemy piec), który należy delikatnie wsunąć pod makowiec. Końcówki papieru owinąć wokół rolady. Zostawić na czas rozgrzewania piekarnika do 180 stopni. Przed pieczeniem posmarować rozkłóconym
białkiem. Piec 30 minut. Wyjąć, odczekać kilka minut i posmarować lukrem przygotowanym z
cukru pudru i soku z
pomarańczy (powinien być bardzo gęsty). Od razu posypać skórką i
migdałami. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Zimny makowiec można zamrozić.