Wykonanie
Tłusty czwartek cechuje się
brakiem ograniczeń w jedzeniu pysznych słodkości, pączków,
faworków. Każdy tego dnia je ile w stanie jest zmieścić usprawiedliwiając to słynnym zdaniem "Od jutra dieta". Blogi kulinarne uginają się od nadmiaru przepisów na różnego rodzaje słodkie przysmaki, dlatego też u mnie nie zabraknie tradycyjnego pączka. Tradycyjnego? W smaku tak, lecz w sposobie wykonania troszkę inaczej i na pewno zdrowiej :)
Składniki:- 50 g świeżych
drożdży- 170 g
masła- 3
jajka - 100 ml ciepłego
mleka- 300 g
mąki pszennej-70g
mąki orkiszowej- 50 g
cukru- 3/4 łyżeczki
soli-
cukier puder-
sok z cytryny- kandyzowana skórka
pomarańczyPrzygotowanie:W miseczce przygotowujemy zaczyn wlewając
mleko, rozkruszając
drożdże i dodając łyżkę
mąki oraz
mleka, mieszamy dokładni całość i odstawiamy na 15 min. w ciepłe miejsce.
Mąkę pszenna i orkiszową oraz
cukier i
sól łączymy w dużej misce, dodajemy do niej pracujący zaczyn mieszając drewnianą łyżką, następnie po kolei dodajemy
jajka. Lekko wyrabiamy ciasto dłońmi i na koniec dodajemy stopniowo kawałki miękkiego
masła. Wyrabiamy wszystko dokładnie przez około 10 minut. Ciasto może się trochę kleić ale tym się nie przejmujemy ;) Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1h. Gdy podwoi swoją objętość, delikatnie wyjmujemy je z miski na opruszony
mąką blat wałkujemy na grubość około 1,5 cm i wycinamy szklanką krążki. Do każdego z nich dodajemy łyżeczkę
dżemu śliwkowego i zaklejamy jak pierożka i na końcu formujemy kuleczkę. Układamy pączki na papierze do pieczenia i odstawiamy na kolejną godzinę w ciepłe miejsce, żeby znów podwoiły objętość. Po tym czasie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. Na koniec oblewamy lukrem (
cukier puder+sok z
cytryny) oraz posypujemy kandyzowaną
pomarańczą. Smacznego tłustego czwartku ! :)