ßßß
 
            
         Tłusty czwartek cechuje się brakiem ograniczeń w jedzeniu pysznych słodkości, pączków, faworków. Każdy tego dnia je ile w stanie jest zmieścić usprawiedliwiając to słynnym zdaniem "Od jutra dieta". Blogi kulinarne uginają się od nadmiaru przepisów na różnego rodzaje słodkie przysmaki, dlatego też u mnie nie zabraknie tradycyjnego pączka. Tradycyjnego? W smaku tak, lecz w sposobie wykonania troszkę inaczej i na pewno zdrowiej :)
Tłusty czwartek cechuje się brakiem ograniczeń w jedzeniu pysznych słodkości, pączków, faworków. Każdy tego dnia je ile w stanie jest zmieścić usprawiedliwiając to słynnym zdaniem "Od jutra dieta". Blogi kulinarne uginają się od nadmiaru przepisów na różnego rodzaje słodkie przysmaki, dlatego też u mnie nie zabraknie tradycyjnego pączka. Tradycyjnego? W smaku tak, lecz w sposobie wykonania troszkę inaczej i na pewno zdrowiej :) Składniki:- 50 g świeżych drożdży- 170 g masła- 3 jajka - 100 ml ciepłego mleka- 300 g mąki pszennej-70g mąki orkiszowej- 50 g cukru- 3/4 łyżeczki soli- cukier puder- sok z cytryny- kandyzowana skórka pomarańczyPrzygotowanie:W miseczce przygotowujemy zaczyn wlewając mleko, rozkruszając drożdże i dodając łyżkę mąki oraz mleka, mieszamy dokładni całość i odstawiamy na 15 min. w ciepłe miejsce. Mąkę pszenna i orkiszową oraz cukier i sól łączymy w dużej misce, dodajemy do niej pracujący zaczyn mieszając drewnianą łyżką, następnie po kolei dodajemy jajka. Lekko wyrabiamy ciasto dłońmi i na koniec dodajemy stopniowo kawałki miękkiego masła. Wyrabiamy wszystko dokładnie przez około 10 minut. Ciasto może się trochę kleić ale tym się nie przejmujemy ;) Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1h. Gdy podwoi swoją objętość, delikatnie wyjmujemy je z miski na opruszony mąką blat wałkujemy na grubość około 1,5 cm i wycinamy szklanką krążki. Do każdego z nich dodajemy łyżeczkę dżemu śliwkowego i zaklejamy jak pierożka i na końcu formujemy kuleczkę. Układamy pączki na papierze do pieczenia i odstawiamy na kolejną godzinę w ciepłe miejsce, żeby znów podwoiły objętość. Po tym czasie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. Na koniec oblewamy lukrem (cukier puder+sok z cytryny) oraz posypujemy kandyzowaną pomarańczą. Smacznego tłustego czwartku ! :)
Składniki:- 50 g świeżych drożdży- 170 g masła- 3 jajka - 100 ml ciepłego mleka- 300 g mąki pszennej-70g mąki orkiszowej- 50 g cukru- 3/4 łyżeczki soli- cukier puder- sok z cytryny- kandyzowana skórka pomarańczyPrzygotowanie:W miseczce przygotowujemy zaczyn wlewając mleko, rozkruszając drożdże i dodając łyżkę mąki oraz mleka, mieszamy dokładni całość i odstawiamy na 15 min. w ciepłe miejsce. Mąkę pszenna i orkiszową oraz cukier i sól łączymy w dużej misce, dodajemy do niej pracujący zaczyn mieszając drewnianą łyżką, następnie po kolei dodajemy jajka. Lekko wyrabiamy ciasto dłońmi i na koniec dodajemy stopniowo kawałki miękkiego masła. Wyrabiamy wszystko dokładnie przez około 10 minut. Ciasto może się trochę kleić ale tym się nie przejmujemy ;) Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1h. Gdy podwoi swoją objętość, delikatnie wyjmujemy je z miski na opruszony mąką blat wałkujemy na grubość około 1,5 cm i wycinamy szklanką krążki. Do każdego z nich dodajemy łyżeczkę dżemu śliwkowego i zaklejamy jak pierożka i na końcu formujemy kuleczkę. Układamy pączki na papierze do pieczenia i odstawiamy na kolejną godzinę w ciepłe miejsce, żeby znów podwoiły objętość. Po tym czasie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. Na koniec oblewamy lukrem (cukier puder+sok z cytryny) oraz posypujemy kandyzowaną pomarańczą. Smacznego tłustego czwartku ! :)



