Wykonanie
Od dawna chodziły za mną rogaliki. Wiedziałam, że będą
drożdżowe, bo to jedno z moich najbardziej ulubionych rodzajów ciast. Zostało mi w lodówce troche
musu jabłkowego ze słoiczka, więc sprawa nadzienia rozwiązała się sama. Rogaliki wyszły bardzo delikatne i miękkie - czyli idealne.(około 20 rogalików)200ml
mleka (letniego) + 4 łyżki50g świeżych
drożdży520g
mąki75g
masła (roztopionego)2
jajka3 łyżki
cukrusólmus jabłkowy6 łyżek
cukru pudrupłatki migdałoweRozrzucić
płatki migdałowe na blasze i piec 7 minut w 180 stopniach.
Mleko lekko podgrzać, aby było letnie. Odlać pół szklanki, wkruszyć
drożdże i wymieszać z dwiema łyżeczkami
mąki. Odstawić w ciepłe miejsce, aż
drożdże zaczną pracować.W misce wymieszać resztę
mąki z trzema łyżkami
cukru i szczyptą
soli. Dodać roztopione
masło, resztę
mleka, 1
jajko i gotowy rozczyn. Wymieszać i wyrobić ciasto. Podzielić je na dwie części, każdą posmarować
olejem i włożyć do natłuszczonych misek. Przykryć mokrą ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce, aż zwiększą swoją objętość dwukrotnie.Wyrośnięte ciasto przebić (uderzyć pięścią). Każdą część rozwałkować na kształt koła o grubości około 0,5cm. Pokroić koła nożem na trójkąty (jak szprychy w kole). Na szerokim końcu każdego trójkąta kłaść łyżeczkę musu i zwijać od podstawy do wierzchołka. Skleić rogi. Układać na blasze i zostawić na 10 minut. Posmarować
jajkiem roztrzepanym z 2 łyżkami
mleka. Piec 20 minut w 180 stopniach.Wymieszać 2 łyżki
mleka z
cukrem pudrem. Lukrem polać ostudzone rogaliki i posypać
migdałami.Smacznego!