Wykonanie
Moje tegoroczne odkrycie- pyszna, łatwa w przyrządzeniu, lekka drożdżowa pychotka!
Składniki:3 szklanki
mąki,1 szklanka
mleka,5 dag
drożdży,15 dag
masła,4
jaja,½ szklanki
cukru,1 szczypta
soli,5 dag
płatków migdałowych,Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć z odrobiną
cukru, rozprowadzić letnim
mlekiem, dodać
mąkę,
mleko,
jaja, stopione
masło,
cukier i szczyptę
soli. Wyrobić dokładnie ciasto ręką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i gdy ciasto podwoi objętość , wylać delikatnie do formy, posypać
płatkami migdałowymi i odstawić chwilę do ponownego wyrośnięcia . Piec w temperaturze 180 stopni około 45 minut. Po wystudzeni kroić na kromki i podawać z dowolną
konfiturą.