Wykonanie
Kiedy po tradycyjnym, wielkanocnym obiedzie przychodzi
pora na deser, na włoskich stołach pojawia się Colomba – wyrośnięte ciasto w kształcie gołębicy. Od zamierzchłych czasów gołębica, obok
jajka, jest symbolem pokoju, odrodzenia i miłości.Gołębica z ciasta stała symbolem włoskiej Wielkanocy w pierwszych dziesięcioleciach XX wieku, kiedy to mediolański zakład produkcyjny „Motta” postanowił wprowadzić na rynek ciasto podobne do babki drożdżowej z
bakaliami (panettone), ale w kształcie gołębia na bazie
cukru, ciasta i
likieru migdałowego.Obecnie dostępne są różne typy tego wielkanocnego przysmaku. Mogą być wzbogacone w krem, owinięte w różne dodatki lub posypane
migdałami czy innymi
bakaliami.Trudność zrobienia ciasta tkwi w pracochłonności, jednak mimo to raz w życiu każdy powinien go spróbować. Ważne jest, żeby się nie spieszyć w przygotowywaniu ciasta i pozwolić aby dobrze wyrosło.
Składniki (na 12 porcji):600 g
mąki300 ml
mleka1 kostka świeżych
drożdży (42 g)50 g
cukru100 g miękkiego
masła1
jajkostarta skórka z 1
cytrynyszczypta
soli40 g
migdałów100 g
moreli60 g
rodzynek sułtańskich
mąka do przygotowania
cukier puder do posypania
płatki migdałów do dekoracjipapier do pieczenia, folia aluminiowaPiekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 C.
Mleko lekko podgrzewamy. Dodajemy pokruszone
drożdże, 1 łyżkę
cukru i odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłe miejsce na 15 minut. Pozostały
cukier,
masło,
jajko,
skórkę z cytryny,
sól i
mąkę wkładamy do miski. Dodajemy rozczyn
drożdżowy i wszystkie składniki zagniatamy na gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na ok. 1 godzinę.
Migdały parzymy wrzątkiem i odstawiamy na chwilę. Odsączamy, obieramy ze skórki i kroimy na połówki.
Morele również kroimy i razem z
rodzynkami dodajemy do ciasta. Całość zagniatamy. Ciasto formujemy z dodatkiem
mąki, nadając mu owalny kształt. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Z jednej strony formujemy głowę, z drugiej ogon. Nacinamy po bokach lub układamy płat ciasta w poprzek (to już kwestia naszej inwencji twórczej), tak aby powstały skrzydła. Wierzch ciasta smarujemy odrobiną
wody, obkładamy
płatkami migdałów, które mają przypominać
pióra.Tak przygotowane ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 40 minut, do zrumienionego wierzchu. Po wyjęciu odstawiamy do ostygnięcia.