Wykonanie
Biały barszcz jest chyba mniej popularny niż żurek. Ale kiedy im się dobrze przyjrzymy to okaże się, że to czasami bardzo podobne dania. Żurek robi się na zakwasie żytnim a barszcz biały na pszennym. Oba są kwaskowe i takie być powinny. Żur nie zawsze gotuje się na wędzonce czy
kiełbasie - często to postne danie. Może być zabielany, ale niekoniecznie. Barszcz biały przeważnie jednak jest z wkładką
mięsną i bardziej bogato podany, z dodatkiem
śmietany.Różnice czy podobieństwa to jedno a w wielu rejonach Polski wcale nie rozróżnia się tych dwóch zup bo i po co? Każdy i tak gotuje je tak jak lubi i jak smakuje rodzinie.
czas przygotowania: ok. 45 minutskładniki:ok. 500 g białej, domowej
kiełbasy1 wędzone
udko z kurczaka1/2 szkl. pokrojonych warzyw -
marchewka,
korzeń pietruszki i
selera1 mała
cebula2-3 ząbki
czosnku2 łyżki otartego
majeranku suszonego2
liście laurowe2 kulki
ziela angielskiegook. 50 ml
śmietanki kremówki 30%ok. 500 ml zakwasu na barszcz białydo smaku -
sól,
pieprz czarny mielonydodatkowo -
jajka na twardo
rzeżuchaJak przygotować smakowity biały barszcz?Surową
białą kiełbasę i kurze, wędzone udko włożyłam do garnka. Zlałam zimną
wodą tak żeby je zakryła i gotowałam na bardzo małym ogniu przez ok. 30 minut z dodatkiem
liści laurowych i
ziela angielskiego. Bardziej to ten wkład parzyłam bo
woda tylko leciutko mrugała. Warzywa oczyściłam i pokroiłam w drobną kosteczkę, tak samo rozdrobniłam
cebulę i
czosnek. Kiedy
kiełbasa i
kurczak były ugotowane wyjęłam je z garnka a do
wywaru dorzuciłam warzywa. Gotowałam kilka minut aż zmiękły. Wlałam zakwas na barszcz biały i mieszając zagotowałam.
Śmietanę zahartowałam w kubku kilkoma łyżkami gorącej zupy i wlałam do garnka. Dosypałam roztarty w dłoniach
majeranek i doprawiłam zupę
solą oraz
pieprzem.
Z udka kurczaka obrałam
mięso i
porwałam je na kawałki.
Kiełbasę pokroiłam w grube plastry.
Jajka ugotowałam na twardo a po ostudzeniu i obraniu ze skorupek poprzekrawałam na ćwiartki. Podając na dno każdego talerza/miseczki nałożyłam po trochu
mięsa kurczaka, kilka plasterków
kiełbasy i kawałki
jajka. Zalałam gorącym
białym barszczem. Posypałam
rzeżuchą. Było pysznie, pożywnie i rozgrzewająco.