Wykonanie
Składniki:- 1
cebula- 2 ząbki
czosnku- 1,5 szklanki
kiszonej kapusty- 1
marchewka- kawałek
selera- ok. 3
ziemniaki-
majeranek- 2
liście laurowe- 4 ziarna
pieprzu- 2
ziela angielskie- 3
jajka- świeży
tymianek-
sól i
pieprz- 1/2 szklanki
śmietany 30%- 2
białe kiełbasy-
olej do smażeniaSposób przygotowania:1. Na
oleju podsmażamy posiekaną
cebulę i
czosnek oraz obraną i pokrojoną
marchewkę i
seler. Całość zalewamy 1,5-2 litrami
wody, dodajemy
ziele angielskie,
pieprz w ziarnach,
liście laurowe,
kiszoną kapustę i gotujemy ok. 20 min.2. Po tym czasie zupę przecedzamy, wsypujemy
majeranek, wrzucamy pokrojone w kostkę
ziemniaki i gotujemy do ich miękkości. Można
ziemniaki ugotować wcześniej i dodać miękkie do zupy, wtedy proces przygotowania jest szybszy.3. Na patelni podsmażamy pokrojoną w plastry
białą kiełbasę, następnie wrzucamy ją do zupy.4. Do zupy wlewamy wcześniej zahartowaną
śmietanę, posypujemy posiekanym świeżym
tymiankiem i przyprawiamy jeszcze do smaku
solą i
pieprzem.5. Barszcz nalewamy na talerze, podajemy z ugotowanym na twardo
jajkiem.Inspiracja:studiokuchnia