Wykonanie
Dziś na obiad żurek. Jest to jedna z moich ulubionych zup, ale nie jadam jej zbyt często. Jeszcze nigdy nie zrobiłem też samodzielnie zakwasu – skoro nawet moja babcia zawsze używała
żurku w proszku, to nie widzę powodu, żeby cztery dni wcześniej kwasić
mąkę. Zresztą właśnie taki żur mi smakuje, a jego przygotowanie zajmuje nie więcej niż godzinę.Składniki:0,5 kg
białej kiełbasy20 dkg
wędzonego boczku (opcjonalnie)2
jajka3
ziemniaki2
marchewki½
selera1
cebula2 ząbki
czosnku2 opakowania
żurku w proszku
przyprawy: 2
listki laurowe,
ziele angielskie (4 szt.),
sól,
pieprz,
majeranekObieramy warzywa.
Marchewkę i
selera kroimy w kostkę,
ziemniaki w paski (takie jak na frytki),
cebulę zawsze dodaję w całości.
Kiełbasę najlepiej trochę podgotować przed dodaniem jej do
żurku. Ja wrzucam ją zawsze do wrzątku, gotuję 10 minut i wylewam
wodę. Dzięki temu zupa nie będzie za tłusta. Warzywa i
kiełbasę wrzucamy do dużego garnka i zalewamy zimną
wodą, dodajemy
listki laurowe,
ziele angielskie i trochę
soli (pół łyżeczki). Do gotowania można dodać też kawałek wędzonki – rzecz gustu. Gotujemy aż warzywa będą miękkie. Żurek w proszku rozrabiamy zimną
wodą, wlewamy do zupy, dodajemy
majeranek,
pieprz i pokrojony
czosnek. Gotujemy około 10 – 15 minut i doprawiamy do smaku. Do talerza dodajemy ugotowane na twardo
jajko i pokrojoną
kiełbasę.