Wykonanie
Jesienny żurek z
grzybami został przygotowany w ramach wspólnego gotowania. Zajrzyjcie do Renaty z bloga "Codziennik kuchenny", która jest autorką nowej comiesiecznej akcji Regionalne smaki. W październiku na pierwszy ogień - zalewajka. Regiolnalna potrawa z Centralnej Polski. Idealna na jesienne szarugi, rozgrzewająca, podnosząca odporność. W innych regionach funkcjonuje jako żurek. Z braku dostępu do świeżych, leśnych
grzybów moja zalewajka jest z dodatkiem ciemnych
pieczarek, może choć trochę imitujących te leśne. Ponieważ wszystkie zupy przygotowuję na wywarze jarzynowym i tutaj jest on podstawą zupy. Zalewajkę podałam z tłuczonymi
ziemniakami i
białą kiełbasą, także talerz pysznego
żurku wystarczył za całe danie obiadowe.Składniki:
500-700 ml zakwasu
żurkowego6 średnich
ziemniaków2
marchewki,
pietruszka,
seler30 dkg ciemnych
pieczarek20 dkg
wędzonego boczku1
cebula3 łyżki
śmietany2 łyżeczki
majeranku4 kulki
ziela angielskiego, 2
listki laurowe ( do przygotowania zakwasu|)2 ząbki
czosnku (użyłam do przygotowania zakwasu)
sól,
pieprz4
białe kiełbaskiWykonanie:przygotować kilka dni wcześniej zakwas na żur wg tego przepisu
boczek zalać zimną
wodą. Zagotować. Dołożyć
marchewki,
pietruszkę i kawałek
selera i
przyprawy.
Cebulę przekroić na pół i podpiec na płycie kuchenki. Dodać do
wywaru w osobnym garnku ugotować obrane
ziemniaki. Miękkie ubić tłuczkiem do
ziemniakówgrzyby oczyścić, pociąć w plasterki i podsmażyć na patelni z gotowego
wywaru usunąć
boczek (można pokroić i dodać do
żuru lub pozostawić na kanapki), następnie wlać wymieszany zakwas. Na początek 500 ml, jeśli jest nie dość kwaśny dolać resztę. Dodać roztarty w palcach
majeranek i zaparzyć w zupie
białe kiełbaski. Na koniec zabielić żurek
śmietaną. Podawać z tłuczonymi
ziemniakami, przygotowanymi
pieczarkami i plasterkami
białej kiełbasySMACZNEGO !
Zalewajkę gotowałam wspólnie z:Renatą z bloga "Codziennik kuchenny" autorka akcji Regionalne smaki
Magdą z bloga "Konwaliowa kuchnia"Anią z bloga "Kuchennymi Drzwiami"Kamilą z bloga "Ogrody Babilonu"