ßßß Cookit - przepis na Żurek wielkanocny (kujawski)

Żurek wielkanocny (kujawski)

nazwa

Wykonanie

Tradycyjny żurek kujawski na domowym zakwasie to najlepsza propozycja na wielkanocna zupę. Dla leniuchów może być oczywiście w wersji na zakwasie kupionym ;)
Składniki:
1l zakwasu na żurek
3 średnie marchewki
3 średnie pietruszki
Por
Pół dużego selera
Biała cebula
100g wędzonego boczku
500g białej kiełbasy
150ml śmietany
sól, czarny pieprz w kulkach, listki laurowe, ziele angielskie, majeranek, 2 ząbki czosnku
Wykonanie:
Warzywa umyć, obrać i gotować w osolonej wodzie około 30 minut i odcedzić. Powinniśmy otrzymać około 2l wywaru warzywnego. Do wywaru dodać kiełbasy i boczek oraz liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i zmiażdżone ząbki czosnku. Gotować jeszcze pół godziny. Kiełbasę i boczek wyjąć. Do wywaru wlać zakwas, zagotować a następnie zaprawić śmietaną wymieszaną z gorącą zupą. Włożyć z powrotem pokrojone kiełbasy i boczek. Serwować z gotowanym na twardo jajkiem.
Źródło:http://pyrynagaz.blogspot.com/2015/03/zurek-wielkanocny-kujawski.html