ßßß
Cookit - przepis na Żurek wielkanocny (kujawski)
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Żurek wielkanocny (kujawski)
Składniki
Marchew
Pietruszka
Pory
Seler
Cebula
Boczek wędzony
Kiełbasa biała
Śmietana
Sól
Pieprz czarny
Liść laurowy
Ziele angielskie
Majeranek
Czosnek
Wykonanie
Tradycyjny żurek kujawski na domowym zakwasie to najlepsza propozycja na wielkanocna zupę. Dla leniuchów może być oczywiście w wersji na zakwasie kupionym ;)
Składniki:1l zakwasu na żurek3 średnie
marchewki
3 średnie
pietruszki
Por
Pół dużego
selera
Biała
cebula
100g
wędzonego boczku
500g
białej kiełbasy
150ml
śmietany
sól
,
czarny pieprz
w kulkach,
listki laurowe
,
ziele angielskie
,
majeranek
, 2 ząbki
czosnku
Wykonanie:Warzywa umyć, obrać i gotować w osolonej wodzie około 30 minut i odcedzić. Powinniśmy otrzymać około 2l
wywaru warzywnego
. Do
wywaru
dodać
kiełbasy
i
boczek
oraz
liście laurowe
,
ziele angielskie
, ziarna
pieprzu
i zmiażdżone ząbki
czosnku
. Gotować jeszcze pół godziny.
Kiełbasę
i
boczek
wyjąć. Do
wywaru
wlać zakwas, zagotować a następnie zaprawić
śmietaną
wymieszaną z gorącą zupą. Włożyć z powrotem pokrojone
kiełbasy
i
boczek
. Serwować z gotowanym na twardo
jajkiem
.
Źródło:
http://pyrynagaz.blogspot.com/2015/03/zurek-wielkanocny-kujawski.html
Przepisy powiązane
Wielkanocny żurek gotowany na domowym zakwasie.
Wielkanocny żurek gotowany na domowym zakwasie.
Wielkanocny żurek gotowany na domowym zakwasie.
Wielkanocny żurek gotowany na domowym zakwasie.
Wielkanocny żurek gotowany na domowym zakwasie.
Składniki powiązane (0)