ßßß Cookit - przepis na Wielkanocny żurek gotowany na domowym zakwasie.

Wielkanocny żurek gotowany na domowym zakwasie.

nazwa

Wykonanie

Przygotowując domowy żurek skorzystałam z przygotowanego wcześniej zakwasu, wyszedł przepyszny ;)
Potrzebne składniki:
biała kiełbasa,
ziemniaki,
boczek parzony,
cebula,
czosnek,
grzyby suszone,
jajko,
śmietana,
zakwas ,
angielskie ziele,
liście laurowe,
majeranek,
sól ,
marchew,
por,
pietruszka,
seler
Sposób wykonania:
Grzyby moczymy w gorącej wodzie.
Warzywa kroimy w talarki.
Gotujemy w wodzie.
Cebulę prażymy na suchej patelni.
Dodajemy do warzyw.
Boczek kroimy i smażymy na suchej patelni.
Na tłuszczu smażymy białą kiełbasę pokrojoną w talarki.
Dodajemy razem z boczkiem do zupy.
Wsypujemy majeranek.
Wlewamy śmietanę.
Delikatnie gotujemy.
Gotujemy jajka.
Dodajemy ziele angielskie, laurowy liść i czosnek.
Zupę możemy podawać ze smażonymi ziemniakami.
Smacznego!
Źródło:http://www.paulinakwiatkowska.pl/2013/04/wielkanocny-zurek-gotowany-na-domowym.html