Wykonanie
Uwielbiam gęsty żurek z
grzybkami,
jajkiem, sporą ilością
ziemniaków, dlatego też zastępuje on u mnie porządny dwudaniowy posiłek i zawsze gotuję go w największym garnku :)bo w odróżnieniu od pozostałych zup - żurek lubią u mnie wszyscy:)
Rewelacyjnie smakuje ze świeżą
bagietką...Składniki:3-4 surowe
białe kiełbaskikawałek
boczku2
marchewki1
pietruszkakawałek
selera2 ząbki
czosnku2 małe
cebule (lub 1 duża)
liść laurowyziele angielskiemajeraneksólśmietana 18%zakwas (ja używam gotowego ze słoika z Rolnika - jest treściwy i mało kwaśny)
ziemniakikilka
suszonych grzybkówugotowane
jajkaWykonanie:
Grzyby namoczyć.
Kiełbasę zalać
wodą, zagotować, zmniejszyć ogień i parzyć ok 15 minut. Wyjąć, do
wody po
kiełbasie dodać warzywka,
przyprawy oraz pokrojone
grzybki.Gotować do miękkości warzyw wraz z pokrojonymi w sporą kostkę
ziemniakami. Na patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę
cebulę, następnie dodać pokrojony w kostkę
boczek oraz część
białej kiełbaski pokrojonej w plastry. Żur wylać ze słoika do osobnej miseczki, dodać kilka łyżek gorącego
wywaru, roztrzepać (ten, którego ja używam jest gęsty). Wlać na gotujący się
wywar, na małym ogniu gotować 10 minut. Doprawić do smaku
solą. Dodać roztarty w dłoniach
majeranek oraz 2-3 łyżki ukwaszonej
śmietanki (też wcześniej zahartowanej zupą). Na koniec przełożyć do
żurku zawartość patelni czyli podsmażony
boczek i
białą kiełbaskę.Dorzucić pokrojone
jajka.