Wykonanie
Żurek- kiedyś bardzo nie lubiana zupa przez mnie, jak to było możliwe ? Nie wiem, może dlatego, że jako dziecko byłam zmuszana do jedzenia słynnej w rodzinie "zalewajki” - zupy, na powierzchni której pływało mnóstwo kawałków
cebuli, bardzo dużo, za dużo. Jedzenie "zalewajki" przypominało syzyfowe prace, jak zgarnąć łyżką zupę bez
cebuli, niemożliwe - to nie była zupa dla mnie i dla moich sióstr :) Żurek pokochałam za sprawą mojego dziecka, a właściwie Pani Ani opiekunki córki, która ugotowała półtorarocznemu dziecku trochę
żurku, a ja zmęczona i głodna po powrocie z pracy do domu, najpierw z ciekawością spróbowałam co
jada moje dziecko, a później z zachłannością wygarnęłam do ostatniej kropli żurek z garnka. Tak zaczęła sie moja historia z
żurkiem, aktualnie moja ulubiona zupa.Żurek wielkanocny powinien być z
białą kiełbasa, jajeczkiem i czymś zielonym np.
koperkiem lub gałązką
tymianku... Święta szybko zbliżają się.Składniki:
ziemniaki - 1 kg obranych
woda - 3 litry
marchewka - 1 dużazakwas - 0,4 l (ilość zależy od zakwasu, najlepiej dodawać stopniowo, regulując smak
żurku pod koniec gotowania)
seler - połowa
pietruszka - 1 duża
boczek wędzony - 280 gram
kiełbasa biała lub jakaś podwędzana - 200 gram
jajka - tyle ile osób
cebula - 1 duża
suszone grzybki - kilka sztuk
czosnek - 1 duża sztuka
zioła:
sól,
pieprz,
majeranek,
ziele angielskie,
liść laurowy.Sposób przygotowania:do dużego garnka wrzucam pokrojone
ziemniaki, obraną
marchewkę,
seler,
pietruszkę,
cebulę lekko zwęgloną wcześniej na ogniem,
grzybki, 3
liście laurowe, kilka ziaren
zioła angielskiego , 10 ziaren ,
pieprzu czarnego - gotuję na średnim ogniu, nie doprowadzając do
ostrego wrzenia zupygotuję tak długo, aż warzywa zmiękną, wyjmuję ugotowane warzywa z garnka:
seler, połowę
ziemniaków,
marchew,
pietruszkę,
cebulę. na suchej patelni wrzucam pokrojony
boczek, podsmażam chwilę, dodaję pokrojoną w kostkę
kiełbasę podwędzaną ( jeśli mamy
kiełbasę białą, to na razie nic nie robimy z nią)dodaję do zupy podsmażony
boczek z
kiełbasą lub
białą kiełbasę pokrojoną w mniejsze kawałki (wielkość kawałków
kiełbasy białej w zupie wg uznania)
marchewkę kroję w kostkę i dodaję do zupy
ziemniaki,
seler, wraz z odrobiną
wywaru miksuję blenderem i przenoszę zawartość zmiksowanych
ziemniaków do garnka z zupą, mieszamdodaję zakwas, reguluję gęstość zupy
wodą ( ja lubię, jak żurek jest gęsty), dodaję
majeranek (minimum 2 łyżki - można mniej, jak ktoś nie przepada za
majerankiem),
solę i
pieprzękawałki
ziemniaków w zupie powinny być nieduże (jak sa zbyt duże, to czasem delikatnie tłuczkiem zmniejszam ich wielkość)gotuję przez 15 minut, do czasu aż smaki wzajemnie przenikną siędekoruję pokrojonym jajeczkiem.Smacznego :)