Wykonanie
Ta wersja
żuru jest również gęsta i bogata w składniki a różni się tym, że zupa jest gotowana na wywarze z warzyw ugotowanym na wodzie
spod boczku i
kiełbasy. Ciężko mi powiedzieć która wersja jest smaczniejsza, mnie smakują obie.Składniki:500 ml zakwasu na żur2 l
wody200 g
białej kiełbasy200 g
wędzonego boczku3
cebule500 g
ziemniaków½ dużego
selera1
pietruszka2
marchewki2
liście laurowe6 ziaren
ziela angielskiego10 ziaren
pieprzu1 łyżka
majeranku3 ząbki
czosnkusólpieprz1-2 łyżki
chrzanu4
jajka ugotowane na twardoWykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.2
cebule pokroić w drobną kostkę.
Marchewkę,
seler i
pietruszkę obrać i pokroić na mniejsze kawałki.1
cebulę przekroić na pół i opalić na blaszce lub nad palnikiem.
Wodę zagotować, wrzucić do niej
kiełbasę i
boczek a następnie zaparzać nie dopuszczając do wrzenia przez około 40 minut.
Mięso i
kiełbasę wyjąć z
wywaru i wystudzić.
Wodę spod boczku zagotować dodać
marchewkę,
pietruszkę,
sele, opaloną
cebulę liść laurowy i
ziele angielskie. Gotować przez około 30 minut aż warzywa zmiękną.
Kiełbasę pokroić w plastry,
boczek pokroić w kostkę.Na rozgrzaną patelnię wrzucić
boczek i
kiełbasę, gdy tłuszcz się wytopi dodać
cebulę i smażyć aż całość się zarumieni.Do
mięsa dodać
czosnek przeciśnięty przez praskę i
majeranek, chwilę podsmażyć.Z
wywaru wyciągnąć ugotowane warzywa, dodać
ziemniaki pokrojone w kostkę, gotować kilka minut aż
ziemniaki zmiękną.Dodać podsmażone
mięso, doprawić
chrzanem,
solą i
pieprzem.Zakwas dodać powoli do zupy cały czas mieszając.Doprowadzić do wrzenia.Gotowy żur udekorować
jajkiem.