Wykonanie
Co potrzeba ? ( porcja na 5-6 osób) :4
żeberka2 małe
marchewki1
pietruszkakawałek białej części
pora ( ok. 10 cm )1
cebula5 ziaren
ziela angielskiego2 małe
listki laurowe5 ziarenek
pieprzu2 ząbki
czosnkumajeranekok. 10 małych
ziemniaków500 g
białej kiełbasy parzonej100 g
wędzonego boczku250 ml zakwasu na barszcz biały1 łyżka tartego
chrzanu200 g
śmietany 18%sól,
pieprzjajka ugotowane na twardoDo dzieła :Do garnka wlać 2,5 l zimnej
wody. Dołożyć
żeberka.
Marchewkę i
pietruszkę obrać, przekroić na pół, umieścić w garnku. Dodać kawałek
pora. Przykryć garnek pokrywką. Doprowadzić do wrzenia.Zebrać powstałe szumowiny. Dodać
ziele angielskie,
listki laurowe, ziarna
pieprzu i pokrojone ząbki
czosnku. Przykryć pokrywką i gotować na niedużym ogniu.Po 30 - 40 minutach dodać pokrojone w kostkę
ziemniaki. Gotować jeszcze przez ok. 30 min. ( aż
ziemniaki będą miękkie ).
Cebulę i
boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Dodać do zupy.
Kiełbasę parzoną włożyć na kilka minut do garnka. Następnie wyjąć i pokroić na plastry. Dolać zakwas ( do uzyskania pożądanego smaku ). Doprawić 1 łyżką
majeranku, odrobiną
soli,
pieprzu i łyżką
chrzanu.
Śmietanę wlać do szklanki, dodać 2 łyżki zimnej
wody i kilka łyżek zupy. I wlewać powoli do garnka z zupą, ciągle mieszając. Do zupy dodać pokrojoną wcześniej
kiełbaskę. Jeszcze przez chwilę gotować.Podawać z ugotowanym
jajkiem na twardo.Smacznego !