ßßß Cookit - przepis na Barszcz biały z białą kiełbasą i jajkiem

Barszcz biały z białą kiełbasą i jajkiem

nazwa

Wykonanie

Co potrzeba ? ( porcja na 5-6 osób) :
4 żeberka
2 małe marchewki
1 pietruszka
kawałek białej części pora ( ok. 10 cm )
1 cebula
5 ziaren ziela angielskiego
2 małe listki laurowe
5 ziarenek pieprzu
2 ząbki czosnku
majeranek
ok. 10 małych ziemniaków
500 g białej kiełbasy parzonej
100 g wędzonego boczku
250 ml zakwasu na barszcz biały
1 łyżka tartego chrzanu
200 g śmietany 18%
sól, pieprz
jajka ugotowane na twardo
Do dzieła :
Do garnka wlać 2,5 l zimnej wody. Dołożyć żeberka. Marchewkę i pietruszkę obrać, przekroić na pół, umieścić w garnku. Dodać kawałek pora. Przykryć garnek pokrywką. Doprowadzić do wrzenia.
Zebrać powstałe szumowiny. Dodać ziele angielskie, listki laurowe, ziarna pieprzu i pokrojone ząbki czosnku. Przykryć pokrywką i gotować na niedużym ogniu.
Po 30 - 40 minutach dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować jeszcze przez ok. 30 min. ( aż ziemniaki będą miękkie ).
Cebulę i boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Dodać do zupy.
Kiełbasę parzoną włożyć na kilka minut do garnka. Następnie wyjąć i pokroić na plastry. Dolać zakwas ( do uzyskania pożądanego smaku ). Doprawić 1 łyżką majeranku, odrobiną soli, pieprzu i łyżką chrzanu.
Śmietanę wlać do szklanki, dodać 2 łyżki zimnej wody i kilka łyżek zupy. I wlewać powoli do garnka z zupą, ciągle mieszając. Do zupy dodać pokrojoną wcześniej kiełbaskę. Jeszcze przez chwilę gotować.
Podawać z ugotowanym jajkiem na twardo.
Smacznego !
Źródło:http://perfectflavours.blogspot.com/2016/03/barszcz-biay-z-biaa-kiebasa-i-jajkiem.html