Wykonanie
            
Co potrzeba ? ( porcja na 5-6 osób) :4 
żeberka2 małe 
marchewki1 
pietruszkakawałek białej części 
pora ( ok. 10 cm )1 
cebula5 ziaren 
ziela angielskiego2 małe 
listki laurowe5 ziarenek 
pieprzu2 ząbki 
czosnkumajeranekok. 10 małych 
ziemniaków500 g 
białej kiełbasy parzonej100 g 
wędzonego boczku250 ml zakwasu na barszcz biały1 łyżka tartego 
chrzanu200 g 
śmietany 18%sól, 
pieprzjajka ugotowane na twardoDo dzieła :Do garnka wlać 2,5 l zimnej 
wody. Dołożyć 
żeberka. 
Marchewkę i 
pietruszkę obrać, przekroić na pół, umieścić w garnku. Dodać kawałek 
pora. Przykryć garnek pokrywką. Doprowadzić do wrzenia.Zebrać powstałe szumowiny. Dodać 
ziele angielskie, 
listki laurowe, ziarna 
pieprzu i pokrojone ząbki 
czosnku. Przykryć pokrywką i gotować na niedużym ogniu.Po 30 - 40 minutach dodać pokrojone w kostkę 
ziemniaki. Gotować jeszcze przez ok. 30 min. ( aż 
ziemniaki będą miękkie ).
Cebulę i 
boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Dodać do zupy.
Kiełbasę parzoną włożyć na kilka minut do garnka. Następnie wyjąć i pokroić na plastry. Dolać zakwas ( do uzyskania pożądanego smaku ). Doprawić 1 łyżką 
majeranku, odrobiną 
soli, 
pieprzu i łyżką 
chrzanu.
Śmietanę wlać do szklanki, dodać 2 łyżki zimnej 
wody i kilka łyżek zupy. I wlewać powoli do garnka z zupą, ciągle mieszając. Do zupy dodać pokrojoną wcześniej 
kiełbaskę. Jeszcze przez chwilę gotować.Podawać z ugotowanym 
jajkiem na twardo.Smacznego !