ßßß Cookit - przepis na Żurek.

Żurek.

nazwa

Wykonanie

Żurek wspaniale wygląda podany w chlebie. Tak też dziś i u mnie w domu zjedliśmy. Przygotowanie chleba do żurku i sam żurek, to trochę pracochłonne danie ale warto. Czuję, że stanęłam dziś na wysokości zadania :)
Składniki:
200g boczku, najlepiej wędzonego,
180g kiełbasy,
średnia cebula,
3 białe kiełbasy,
2 x marchew,
pietruszka,
kawałek selera,
4 ziemniaki,
5 ząbków czosnku,
butelka żuru staropolskiego (500ml),
mała śmietana 18%,
2 listki laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, sól lub warzywko ( ja dałam przyprawę uniwersalną ), pieprz, majeranek,
2 jajka.
Przygotowanie:
Kiełbasę, boczek i cebulkę lekko przesmażyć. Wrzucić do garnka i zalać wodą (3l). Włożyć liście laurowe, ziele angielskie, posolić ( lub dać warzywka) i popieprzyć.
Marchew pokroić w talarki, natomiast seler i pietruszkę zostawić w kawałku. Dodać do wywaru gdy ten się zagotuje. Gotować na średnim ogniu ok.35-45min. Po czym dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy ziemniaki zmiękną wlać żur i dodać wyciśnięte ząbki czosnku. Przez chwilę gotować. Śmietanę wlać do miseczki i cały czas mieszając dolewać po łyżce zupy, aż będzie rzadka. Następnie wlać do zupy, tym razem ciągle mieszając w garnku. Na koniec dodać sporo majeranku. Spróbować i ewentualnie jeszcze doprawić do smaku.
Ugotować na twardo jajka. Przekroić na pół i włożyć do talerza bądź chleba (przepis na chleb do żurku jest tu kliknij) tuż przed podaniem.
Smacznego!!!
Źródło:http://wkuchniumoniki.blogspot.com/2013/06/zurek.html