Wykonanie
Wielkanocny żurek na zakwasie o charakterystycznym lekko kwaśnym smaku i niezwykłym aromacie, to jedno z ważniejszych dań w moim domu podczas świąt a podany z
białą kiełbasą, plastrem
boczku i
jajkiem na twardo smakuje wyjątkowo pysznie .
składniki na 4 porcje
marchewpietruszkacebula3 ząbki
czosnku15 dag
wędzonego boczku4 białe parzone
kiełbasy4
jajka ugotowane na twardo0 , 5 litra zakwasu na żurek ( przepis tutaj )kilka
liści laurowychkilka ziaren
ziela angielskiegokilka ziaren
czarnego pieprzułyżka suszonego
majerankusólprzepis
Wędzony boczek oraz
białą kiełbasę kroimy w plastry.Do garnka przekładamy obraną
marchew,
pietruszkę,
cebulę oraz
czosnek i wlewamy około litr zimnej
wody, dodajemy również pokrojony w plastry
boczek i całość zagotowujemy.Do gotującej się zupy dodajemy
przyprawy:
majeranek,
liść laurowy,
ziele angielskie oraz
czarny pieprz, wlewamy zakwas na żurek i wrzucamy pokrojoną
białą kiełbasę. Żurek doprawiamy
solą i gotujemy jeszcze około 15 minut.Ugotowane na twardo
jajka przekrawamy na połówki.Żurek podajemy z plastrami
białej kiełbasy,
boczku oraz połówkami
jajek.