ßßß
Składniki na 4 porcjeCzas gotowania: 3 godzinyCzas pracy: 15-20 minutSkładniki:1 szyja indycza2 duże marchewki1 korzeń pietruszki1/4 selerapęczek botwiny1 cebula1 ząbek czosnku2 liście laurowe1 mała łyżeczka pieprzu ziarnistego1 mała łyżeczka ziela angielskiego1 łyżeczka majerankusól, pieprzmłode ziemniaczkikoperekśmietanka (12% lub 18%)Przygotowanie:Szyję zalewam zimna wodą, na tyle, aby przykryła ona mięso. Zagotowuję i zbieram co tam mi wypłynie, lub gotuję około 3 minut i wylewam całą wodę. W razie potrzeby trzeba opłukać lub umyć garnek. Ponownie zalewam zimna wodą, na tyle aby przykryła ona mięso. Ja osobiście wolę i ostatnio używam tego drugiego sposóbu, który zdradziła mi nasza kochana ciocia.Cebulę siekam w drobną kostkę, czosnek obieram z łupiny.Warzywa obieram i myję. Buraczki kroję w drobną kostkę, a resztę warzyw pozostawiam w całości.Wszystkie warzywa wraz z czosnkiem dorzucam do mięsa. Dodaję dwa listki laurowe, po małej łyżeczce pieprzu i ziela angielskiego oraz sól.Zupa powinna delikatnie się gotować około 2 , 5 do 3 godzin.Na około 10 minut przed końcem gotowania dodaję drobno posiekane liście i łodygi botwinki.Wyjmuję z zupy warzywa, które gotowały się w całości. Część siekam w drobną kostkę, część blenduję z chochlą zupy. Całość ponownie wraca do garnka.Dodaję, świeżo mielony pieprz, majeranek i drobno posiekany koperek.Zupę zabielam śmietanką.Najlepiej smakuje z młodymi ziemniaczkami, zrobionymi na sposób teściowej. Do ugotowanych ziemniaków, bezpośrednio do garnka, dodajemy 2-3 łyżki masła oraz posiekany koperek. Przykrywamy i potrząsamy energicznie garnkiem. Masełko i koperek rozprowadzą się na ziemniaczkach. Pycha!