ßßß Cookit - przepis na Sałatka jarzynowa z marynowanymi grzybkami

Sałatka jarzynowa z marynowanymi grzybkami

nazwa

Wykonanie

Na świątecznym stole musi być u nas sałatka jarzynowa. Musi bo wszyscy lubią. Robię przeważnie jedną wersję taką zupełnie normalną i drugą "nienormalną" czyli z dodatkiem grzybów marynowanych jesienią. Amatorzy są na obie i chyba nie umiem powiedzieć która lepsza chociaż obie jarzynowe.
Przepis na taką zupełnie tradycyjną sałatkę jarzynową podawałam w ubiegłym roku więc dzisiaj wersja z grzybami. Ciekawa i równie smaczna jest też sałatka pieczarkowa - polecam wypróbować :)
czas przygotowania : ok. 1 godziny + kilka/kilkanaście godzin chłodzenia
składniki :
3 średnie ziemniaki sałatkowe
2 marchewki
1/2 korzenia pietruszki
1 kawałek selera korzeniowego wielkości niedużego jajka
4 większe ogórki konserwowe
1 szkl. marynowanych borowików brunatnych
1/2 puszki groszku konserwowego
1 małe kwaskowe jabłko
1 cebula czerwona
1/2 pęczka natki pietruszki
2 łyżki majonezu
1 czubata łyżeczka musztardy Dijon
3-4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
do smaku - sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy
sposób przygotowania : ziemniaki i warzywa korzeniowe opłukałam i bez obierania włożyłam do garnka. Zalałam wrzątkiem tak żeby były przykryte. Gotowałam aż zmiękły - czas zależy od wielkości warzyw a po ok. 10 minutach sprawdzam je nakłuwając czubkiem wąskiego noża.
Po ugotowaniu odcedziłam, przelałam zimną wodą i zostawiłam do ostudzenia. Gdy ostygły obrałam. Cebulę czerwoną obrałam i pokroiłam w cienkie ćwierć plasterki. Przełożyłam na sito i przelałam wrzącą wodą, osuszyłam. Ugotowane jarzyny pokroiłam w kostkę - ziemniaki w nieco większą niż korzeniowe. Wszystko po kolei przesypywałam do miski. Jabłko obrałam i też pokroiłam w kosteczkę, podobnie ogórki i odcedzone z zalewy grzybki. Dosypałam osączony groszek i posiekaną natkę.
Majonez połączyłam z musztardą i jogurtem, wlałam do sałatki i wymieszałam dokładnie. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem, ponownie wymieszałam.
Sałatka jarzynowa właściwie nadaje się do jedzenia zaraz po przygotowaniu, ale zdecydowanie zyskuje kiedy przynajmniej kilka godzin postoi i wszystkie smaki się przenikną. Dlatego zostawiam ją w przykrytej misce na całą noc w lodówce.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2013/12/saatka-jarzynowa-z-marynowanymi.html