ßßß
4 marchewkipół selera5 ziemniaków sałatkowych4 jajka6 jabłek4 duże ogórki kiszonekilka ogórków konserwowepuszka groszku konserwowegopuszka kukurydzy konserwowejpół dużego słoika majonezu (ok. 400g)2 łyżki musztardysól, pieprzdo dekoracji: trochę groszku, kukurydzy, jajko, natka pietruszki, plasterki marchewki i majonezUgotować obrane warzywa (marchew, seler, ziemniaki) do miękkości w niesolonej wodzie.Warzywa pokroić w kostkę.Jajko ugotować na twardo, obrać ze skorupek i pokroić w większą kosteczkę albo przepuścić przez specjalną krateczkę.Jabłko obrać ze skórki, pokroić w kostkę.Jeśli mam więcej czasu - ogórki konserwowe i kiszone obieram również ze skórki i kroję w drobną kosteczkę.Groszek i/lub kukurydzę odcedzić z zalewy.Wszystkie warzywa, jajka i jabłka wymieszać ze sobą, doprawić solą i pieprzem do smaku.Dodać majonez, taką ilość jaką się lubi - u nas jest go dużo, można wymieszać majonez ze śmietaną lub jogurtem by odchudzić sałatkę oraz dodać musztardę.Całość wymieszać, a wierzch sałatki wysmarować majonezem i ozdobić dodatkami.