Wykonanie
Gości u nas na
stole podczas Świąt Bożego Narodzenia oraz Wielkanocy. Każdy Polak robi ją inaczej, a jednak zawsze jest smaczna. U nas są zawsze dwie wersje - jedna bardziej klasyczna z
groszkiem, a druga dla mnie bez
groszku, ale z
kukurydzą. Dodajemy też
ogórki konserwowe - spróbujcie koniecznie oraz dużo
jabłek :). A jaka jest u Was?
Sałatka jarzynowa - najlepsza, bo tradycyjna.
4
marchewkipół
selera5
ziemniaków sałatkowych4
jajka6
jabłek4 duże
ogórki kiszonekilka
ogórków konserwowepuszka
groszku konserwowegopuszka
kukurydzy konserwowejpół dużego słoika
majonezu (ok. 400g)2 łyżki
musztardysól,
pieprzdo dekoracji: trochę
groszku,
kukurydzy,
jajko,
natka pietruszki, plasterki
marchewki i
majonezUgotować obrane warzywa (
marchew,
seler,
ziemniaki) do miękkości w niesolonej wodzie.Warzywa pokroić w kostkę.
Jajko ugotować na twardo, obrać ze skorupek i pokroić w większą kosteczkę albo przepuścić przez specjalną krateczkę.
Jabłko obrać ze skórki, pokroić w kostkę.Jeśli mam więcej czasu -
ogórki konserwowe i kiszone obieram również ze skórki i kroję w drobną kosteczkę.
Groszek i/lub
kukurydzę odcedzić z zalewy.Wszystkie warzywa,
jajka i
jabłka wymieszać ze sobą, doprawić
solą i
pieprzem do smaku.Dodać
majonez, taką ilość jaką się lubi - u nas jest go dużo, można wymieszać
majonez ze
śmietaną lub
jogurtem by odchudzić
sałatkę oraz dodać
musztardę.Całość wymieszać, a wierzch sałatki wysmarować
majonezem i ozdobić dodatkami.