Wykonanie
Sałatka jarzynowa chyba znana każdemu i w każdym domu robiona, różniąca się może delikatnie dodatkami w zależności od gustów i upodobań. Niezawodana na mała imprezkę z przyjaciółmi, u mnie bardzo szybko znika ze stołu, zreszta uważam ją za królową sałatek.Składniki:1,5 kg
marchewki0,5 kg
korzenia pietruszki1
seler4-5
ziemniaków1
jabłko1
czerwona cebula6-7
jajek ugotowanych na twardo1 słoik
ogórków konserwowych2 puszki
groszku konserwowego1 puszka
kukurydzy1 słoik
majonezu2-3 łyżki posiekanej
natki pietruszkisól i
pieprzMrchewkę,
pietruszkę,
seler,
ziemniaki wkładamy do garnka, zalewamy
wodą i gotujemy do momentu, aż jarzyny będą miękkie ale nie rozgotowane. Ugotowane warzywa odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Ugotowane, zimne jarzyny obieramy i kroimy w drobną kostkę, pokrojone wrzucamy do miski i następnie dodajemy: posiekane
jajka ugotowane na twardo, obrane i pokrojone w drobną kostkę
jabłko i
cebulę, pokrojone w kostkę
ogórki konserwowe, odcedzony
groszek i
kukurydzę,
natkę pietruszki i
majonez.
Pokrojone i posiekane jarzyny...................................Wszystko razem dokładnie mieszamy i doprawiamy
solą i
pieprzem.
Sałatkę wkładamy na 2-3 godziny do lodówki. Smacznego !
Sałatka jarzynowa........................................................................