ßßß Cookit - przepis na Sałatka jarzynowa tradycyjna

Sałatka jarzynowa tradycyjna

nazwa

Wykonanie

Długo zastanawiałam się czy umieszczać ten przepis. Przecież nie ma łatwiejszej sałatki niż zwykła jarzynowa. Każdy umie ją zrobić, wie co do niej potrzebne i jak doprawić. Ale potem pomyślałam, że skoro mój blog to moja książka kucharska i jednocześnie taki dzienniczek tego co jadamy więc sałatki warzywnej nie może w nim zabraknąć. U nas to żelazna pozycja każdych świąt i wszyscy ją lubimy. Proszę się nie śmiać a ja zapraszam na sałatkę :)
czas przygotowania : ok. 60/90 minut
składniki :
4 duże marchewki
1 średnia pietruszka, korzeń
kawałek selera korzeniowego, wielkości dużego jajka
3 jajka
1 jabłko, najlepiej kwaskowe
1 puszka groszku konserwowego 400 g
6 ogórków kiszonych
2 - 4 łyżki majonezu
2 - 4 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżeczki musztardy Dijon
do smaku - sól, pieprz mielony, cukier
sposób przygotowania: marchewki, pietruszkę i selera oczyściłam, włożyłam do garnka i zalałam wrzącą wodą tylko tyle żeby warzywa były przykryte. Gotowałam pod przykryciem aż zmiękły, ale muszą pozostać jędrne. Wyjęłam i ostudziłam - wywar zużywam zwykle do zupy albo innego dania.
Jajka ugotowałam na twardo, ostudziłam i obrałam. Ogórków kiszonych nie obierałam bo mam swoje ze słoika, ale kupne, które są zwykle duże i z twardą skórą radzę obrać. Groszek osączyłam z zalewy. Jabłko obrałam i usunęłam gniazdo nasienne.
Wszystkie składniki kroiłam w drobną kosteczkę i po kolei wrzucałam do dużej miski. Radzę zacząć od jabłka, zaraz po nim pokroić ogórki i wymieszać razem a te pierwsze nie ściemnieją. Dodałam groszek, musztardę i trochę majonezu oraz jogurtu, wymieszałam. Doprawiłam do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem i szczyptą cukru. Ilość majonezu jest bardzo umowna bo każdy lubi inną sałatkę, ale mieszając go z jogurtem mamy lżejszy sos a zachowujemy smak więc polecam ten sposób.
Ja nie dodaję ziemniaków bo strasznie zamulają sałatkę - po prostu wolę dać więcej marchewki czy innych składników a jak mam chęć na ziemniaki to robię sałatkę ziemniaczaną. Nie dodaję też zwykle pora ani cebuli bo wolimy bez. Jeśli chcecie je dodać to radzę po pokrojeniu wrzucić warzywo na sitko, sparzyć wrzątkiem i dobrze osączyć - dzięki temu cebula czy por będą lżej strawne i nie będą się tak "przypominać" po posiłku.
Według mnie sałatka jarzynowa powinna być nieco kwaskowa od ogórków, warzywa nie mogą być rozgotowane i musi być je czuć pod zębem, powinna być odpowiednio doprawiona - lekko pikantna, ale nie za ostra. Swoją doprawcie tak jak lubicie.Powinna też postać kilka godzin przed podaniem żeby wszystkie smaki się przegryzły a zanim ją podam próbuję i jeszcze ew. doprawiam.
Czy robicie swoje jarzynówy podobnie czy zupełnie inaczej ? Podzielcie się swoimi pomysłami na tę popularną sałatkę :)
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2012/12/tradycyjna-saatka-jarzynowa.html