Wykonanie
Jesienna klasyka – warzywa są teraz najlepsze do ugotowania i przetworzenia, sałatki jarzynowej nie może zabraknąć. Pamiętam z rodzinnego domu, kiedy z siostrami robiłyśmy
sałatkę dla naszej licznej rodziny, w wielkiej misce.
Potem przekładałyśmy ją do miseczek i na półmiski, dekorując ornamentami z warzyw. Moją specjalnością były kwiaty z wiórków
marchwi i
groszku albo żaba z
kiszonego ogórka z oczkami z
pieprzu…Siedziałyśmy przy
kuchennym stole, obierałyśmy i kroiłyśmy warzywa,
kiszone ogórki i
jajka. Obowiązkowo robiłyśmy też w domu
majonez, bo nie było łatwo kupić go w sklepie. Ja
majonez zrobiłam z lenistwa – na
sałatkę zdecydowałam się w niedzielę po południu,
majonezu w domu nie było, a że były składniki, to wolałam zrobić sama, niż wychodzić z domu…ok kilograma średnich
ziemniaków3 duże
marchewki2
pietruszkimały
seler4
jajka3 duże
kiszone ogórki1 średnie
jabłkopuszka
groszku konserwowegook. szklanki
majonezułyżeczka
musztardysól,
pieprz do smakuWarzywa umyłam i ugotowałam, podobnie
jajka. Obrałam
póki ciepłe ( lepiej się obierają) i wystudziłam. Przy krojeniu pomogłam sobie sprytnym urządzeniem : drucianym sitkiem z kwadratowymi otworami, pokroiłam nim nawet
jajka, po przekrojeniu na pół. Tylko
ogórki pokroiłam na desce, a
jabłko starłam na grubej tarce – chodzi o to, żeby nie było wyraźnie wyczuwalne, tylko dawało świeży posmak. Nie każdy lubi dodawać
jabłka do sałatek jarzynowych , a ja właśnie lubię ze względu na ten smaczek świeżości.Wymieszałam wszystko, dodając odcedzony
groszek z puszki,
majonez,
sól,
pieprz i łyżeczkę
musztardy dla podostrzenia smaku, mimo, ze była już ona składnikiem
majonezu :DOMOWY
MAJONEZcałe
jajkook 1,5 szklanki
oleju1-2 łyżeczki
musztardyszczypta
soli,
pieprzu i
cukrułyżeczka
soku z cytrynyKiedyś robiłam
majonez na samym
żółtku, dodając najpierw
musztardę, ale czasem mi się warzył. Ten sposób jest bardziej bezpieczny, jednak wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej i
olej trzeba dodawać bardzo powoli, na początku po kropelce.
Jajko rozbijamy do miski ( lepiej nie metalowej), dodajemy po szczypcie
soli i
cukru i roztrzepujemy powoli trzepaczką- rózgą. Trzepiąc dodajemy po kilka kropli
oleju, dopiero, jak się już dobrze połączy, możemy wlewać
olej cienkim strumieniem, cały czas operując trzepaczką. Po dodaniu szklanki
oleju, wkładamy płaską łyżeczkę
musztardy , mieszamy dokładnie trzepaczką i dalej cienkim strumieniem wlewamy
olej. Jeżeli chcemy ostrzejszy smak, dodajemy i drugą łyżeczkę i kończymy wlewając powoli resztę
oleju, cały czas trzepiąc. Na koniec doprawiamy
pieprzem, najlepiej świeżo zmielonym i
sokiem z cytryny, sprawdzamy, czy nie trzeba dosolić odrobinę.Taki
majonez jest mniej gęsty od kupnego, ale do sałatek i
sosów na bazie
majonezu świetnie się nadaje.Po wymieszaniu z
majonezem sałatkę wkładamy do lodówki , żeby smaki się przegryzły. Cóż pisać o smaku ? Po prostu polska klasyka !
Sałatkę dodaję do akcji Gotujemy po polsku pod patronatem serwisu zPierwszegoTłoczenia .Smacznego !