Wykonanie
Żadna nie smakuje mi tak, jak robiona w domu - inni a to dają za dużo
majonezu, a to rezygnują z niektórych warzyw, które w 'naszej'
sałatce są. Cieszę się, że udało mi się poprzez odpowiednie doprawienie osiągnąć ten sam smak, jaki posiada mamina
sałatka, zapraszam. :)
SKŁADNIKI NA 2 DUŻE I 1 MAŁY SŁOIK :3 średnie
marchewkipół puszki
kukurydzypół puszki
groszku2
ziemniakimały
selerpół kwaśnego
jabłkamały
por2 małe
pietruszki3 ugotowane na twardo
jajka3 duże,
kiszone ogórkimajonezmusztardasól,
pieprzłyżeczka
cukruMarchew,
pietruszki,
ziemniaki i
seler obieramy,
wodę w garnku doprowadzamy do wrzenia i na wrzątek wrzucamy obrane warzywa, gotujemy, aż będą miękkie, ale nie rozgotowane, wystarczy, że widelec wbije się w warzywo bez większych problemów, gotowe odstawiamy do przestygnięcia a następnie kroimy w kostkę i wrzucamy do miski. Dodajemy
kukurydzę,
groszek, pokorojne w kostkę
jabłko,
jajka i
ogórki kiszone oraz drobno pokrojony
por (część łodygi, nie te wystające, zazwyczaj suche na końcach liście). Dodajemy 2-3 łyżeczki
musztardy, jedną łyżeczkę
cukru,
sól i
pieprz wedle indywidualnych upodobań,
majonezu dałam ok. 3/4 małego słoiczka, smacznego. :)