Wykonanie
Chyba jedna z najstarszych i najbardziej popularnych sałatek w Polsce. Obecna na naszych stołach w każde święta i na większych spotkaniach rodzinnych. Ile domów tyle wersji sałatki jarzynowej.Ilość dobranych składników i sposób doprawienia sprawia, że jedna jej wersja smakuje nam bardziej, a inna mniej.Ja robię tak jak nauczyła mnie moja mama. Przede wszystkim lubię jak produkty na
sałatkę pokrojone są drobno (ale też nie za drobno, żeby nie zrobiła się "paćka"). Nie lubię po prostu jak w
sałatce są duże "kawały" warzyw. Używam też drobnego
groszku, bo taki jest dla mnie delikatniejszy. Doprawiam
majonezem i
śmietaną, a ostrości dodaję niewielka ilością
musztardy lub
soku z cytryny.Zapraszam na moją wersję:)składniki (na cztery osoby):3 większe
marchewki2
pietruszki2 większe
ziemniaki1 mały
seler2 średnie i 1 mały
ogórki kiszone3
jajka1 większe
jabłko winnesólświeżo mielony
pieprzmusztardaśmietana 12%mały słoiczek
majonezu1 puszka drobnego
groszku konserwowegoopcjonalnie
sok z cytrynyprzygotowanie:ugotowane i obrane z skórki warzywa pokroić w równą drobną kostkę. wymieszać w misce. dodać pokrojone
ogórki, starte na grubej tarce
jabłko, pokrojone drobno w kostkę
jajka, oraz osączony
groszek z puszki. w osobnym naczyniu przygotować sos:
majonez połączyć z 2-3 łyżkami
śmietany oraz z
musztardą (1 łyżeczka). doprawić
solą i
pieprzem i wymieszać. przygotowanym sosem polać
sałatkę jarzynową i dokładnie, ale delikatnie wymieszać . najlepiej odstawić na całą noc do lodówki, aby smaki się przegryzły.może ktoś z Was skusi się na przygotowanie sałatki jarzynowej po mojemu. zapraszam, życzę smacznego!