Wykonanie
Uwielbiam sałatki warzywne. A tą to już bardzo lubi cała moja rodzinka. Zawsze jak ją robię, zazwyczaj na święta czy różne spotkania rodzinne i ze znajomymi, to produkuję wielką miskę, bo wszyscy dookoła są chętni. Znam różne wersję tej sałatki, z
kukurydzą, z
cebulą, z
szynką czy
serem. Zależy kto co lubi i ma pod ręką. Taka
sałatka to moja propozycja na wielkanocny stół. Będzie pysznie się komponować z
jajkami i
wędlinką. Święta już niedługo, więc warto już teraz pomyśleć co przygotujemy. Ja
jadę do moich rodziców, więc każdy coś
zrobi pysznego.Zapraszam :-)Składniki:- 1 kg ugotowanych
ziemniaków- 5
jajek- puszka
groszku konserwowego- 2
marchewki- pół
jabłka- pół
selera-
pietruszka-
por- 4
ogórki kiszone- 2 łyżeczki
musztardy-
majonez-
sól,
pieprzWykonanie:
Marchewkę,
seler i
pietruszkę obieramy i gotujemy. Ja najczęściej wszystko wrzucam do parowaru, razem z
ziemniakami. Można oczywiście ugotować w wodzie.Wszystkie ugotowane warzywa kroję w plastry i przepuszczam przez takie specjalne kółeczko do sałatek, można oczywiście kroić w kostkę, ale przy takiej ilości sałatki jak ja robię to bym chyba do rana stała i kroiła.
Jabłko kroimy w kostkę,
ogórki także.
Por drobno siekamy. Wszystko wrzucamy do dużej miski.
Jajka gotujemy, obieramy i także kroimy w kostkę, dodajemy do miski. Na koniec wrzucamy odsączony
groszek,
musztardę,
majonez,
sól i
pieprz i mieszamy, aż składniki się połączą. Przekładamy do miski, możemy na wierzchu posmarować jeszcze
majonezem i udekorować. Przechowujemy w lodówce, najlepiej zjeść
sałatkę w ciągu 3-4 dni.