Wykonanie
Jedna z podstawowych sałatek stołu Wielkanocnego. Robiona na różne sposoby, często z różnymi dodatkami. Co rodzina to trochę inna wersja.Nie ma nawet co się na jej temat rozpisywać, każdy zna, prawie każdy lubi :)
Składniki:5
jajek4-5 dużych
marchewek1 duży
korzeń pietruszki1/2
korzenia selera5
ogórków kiszonych4-5
ziemniaków1 kwaśne
jabłko1 puszka
groszku konserwowego1 łyżka
musztardykilka łyżek
majonezu (ja użyłam odtłuszczonego)
sól,
pieprzJajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę.Warzywa dokładnie umyć i ugotować w osolonej wodzie, bez obierania. Należy uważać, by warzywa się nie rozgotowały. Powinny być lekko twarde.
Ogórki pokroić w drobną kostkę.
Jabłko obrać i również pokroić.
Groszek odcedzić.Wszystkie składniki wymieszać. Połączyć z
majonezem i
musztardą.Doprawić
solą i
pieprzem.
Sałatka smakuje najlepiej schłodzona.Smacznego!