Wykonanie
Dzisiaj pomysł na szybką przystawkę. Faszerowane
grzyby Portobello. Są moim zdaniem smaczniejsze od zwykłych
pieczarek, a dzięki swojej wielkości, łatwiejsze do faszerowania. Jeżeli podajemy je jako przystawkę lub przekąskę, warto po upieczeniu podzielić każdy na cztery części. Jeżeli podamy taki
grzyb w całości z dużą porcją
sałaty - będziemy
mieli całkiem solidne danie np na lunch.
składniki
oliwa z oliwek,
sól,
pieprzfarsz:125 g
mozzarelli2 łyżeczki pasty z
suszonych pomidorów (lub posiekanych
suszonych pomidorów)1/2 łyżeczki
pieprzu8
oliwekkilka liści
bazylii1 łyżeczka
oreganosól do smakuPrzygotowanieRozgrzać piekarnik do 180 st. C.
Mozzarellę pokroić w drobną kostkę,
oliwki i
bazylię posiekać. Wszystkie składniki farszu wymieszać.
Grzyby umyć i osuszyć.Nóżki
grzybów wyłamać lub wyciąć, nie będą nam potrzebne. Do miseczki nalać
oliwy z
solą i
pieprzem i dokładnie obtoczyć w niej każdy kapelusz. Ułożyć kapelusze na blaszce "miseczką " do dołu. podpiekać ok 5 minut . Po tym czasie
grzyby odwrócić miseczką do góry, nałożyć farsz i piec kolejne 5 minut lub tak długo aż
grzyby będą miękkie a
ser się roztopi.Podawać z
zieloną sałatą. Smacznego!