ßßß
Składniki (4 porcje)250ml mleka150g mąki2 jajka6 suszonych pomidorów w oliwie50g czarnych oliwek300g mozzarelliPęczek bazyliiSól, pieprzPrzygotowanieWymieszaj w misce jajka i mąkę. Cały czas mieszając, powoli dodawaj mleko i 70ml wody.Zmiksuj ciasto, aby uzyskać gładką masę o konsystencji gęstej śmietany.Pokrój w kosteczkę suszone pomidory i dodaj do ciasta wraz z łyżką oliwy z zalewy i dużą szczyptą soli. Wymieszaj.Rozgrzej mocno dużą patelnię i smaż naleśniki około minuty z każdej strony.Mozzarellę pokrój na niewielkie kawałki, posiekaj oliwki, porwij listki bazylii.Na naleśnikach układaj mozzarellę, posyp oliwkami i bazylią i składaj w trójkąty.Podgrzej naleśniki na patelni – około 2 minut, aby ser się roztopił.Smacznego!Przepis pochodzi z książki Pyszne 25 A.StarmachZobacz także:Caprese na trzy sposobyMozzarella w karocyMeksykańska tortilla z pikantną salsą