Wykonanie
Fette di melanzane alla pizzaiola
Plastry
bakłażana zapiekane z
sosem pomidorowym ,
mozzarellą i
oliwkami.Delikatny aromat
oregano i
bazylii wprowadza w klimat śródziemnomorski......T o wszystko składa się na prostą , smaczną przystawkę lub samodzielny posiłek.Można podawać na ciepło i na zimno.Składniki:
2
bakłażany5-6 łyżek gęstego sosu pomidorowego/passata/3 łyżki
oliwy z oliwekoregano do smaku80 g
mozzarelli /kuleczki/ok. 50 g czarnych
oliwek bez pestek
bazylia świeże listki do dekoracji
sól i
pieprz do smakuWykonanie:-Umytego
bakłażana pokroić w grubsze plastry, posolić i odstawić na ok.30 minut.-Usunąć nadmiar wytworzonego soku, osuszyć.-Do
sosu pomidorowego dodać 2 łyżki
oliwy,
oregano, doprawić do smaku
solą i
pieprzem.-Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia /można użyć naczynie żaroodporne/.-Plastry
bakłażana posmarować delikatnie od
spodu oliwą i ułożyć na blasze.-Wierzch naciąć w ukośną kratkę.
-Posmarować
sosem pomidorowym.-Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i piec ok.15 minut.-Na podpieczone
bakłażany nałożyć kulki
mozzarelli ,
oliwki i zapiec jeszcze przez 5 minut.-Ozdobić świeżymi listkami
bazylii.Plastry
bakłażana alla pizzaiola smakują zarówno na ciepło jak i na zimno z dodatkiem chrupiącej
bagietki lub ciabatty.