ßßß Cookit - przepis na Bakłażan alla pizzaiola

Bakłażan alla pizzaiola

nazwa

Wykonanie

Fette di melanzane alla pizzaiola
Plastry bakłażana zapiekane z sosem pomidorowym ,mozzarellą i oliwkami.
Delikatny aromat oregano i bazylii wprowadza w klimat śródziemnomorski......
T o wszystko składa się na prostą , smaczną przystawkę lub samodzielny posiłek.
Można podawać na ciepło i na zimno.
Składniki:
2 bakłażany
5-6 łyżek gęstego sosu pomidorowego/passata/
3 łyżki oliwy z oliwek
oregano do smaku
80 g mozzarelli /kuleczki/
ok. 50 g czarnych oliwek bez pestek
bazylia świeże listki do dekoracji
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
-Umytego bakłażana pokroić w grubsze plastry, posolić i odstawić na ok.30 minut.
-Usunąć nadmiar wytworzonego soku, osuszyć.
-Do sosu pomidorowego dodać 2 łyżki oliwy, oregano, doprawić do smaku solą i pieprzem.
-Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia /można użyć naczynie żaroodporne/.
-Plastry bakłażana posmarować delikatnie od spodu oliwą i ułożyć na blasze.
-Wierzch naciąć w ukośną kratkę.
-Posmarować sosem pomidorowym.
-Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i piec ok.15 minut.
-Na podpieczone bakłażany nałożyć kulki mozzarelli , oliwki i zapiec jeszcze przez 5 minut.
-Ozdobić świeżymi listkami bazylii.
Plastry bakłażana alla pizzaiola smakują zarówno na ciepło jak i na zimno z dodatkiem chrupiącej bagietki lub ciabatty.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2013/09/bakazan-alla-pizzaiola.html