ßßß Cookit - przepis na Crudaiola z oliwkami i ricottą

Crudaiola z oliwkami i ricottą

nazwa

Wykonanie

Kolejna propozycja na danie makaronowe z surowym sosem pomidorowym.
Tym razem makaron penne zamieniłam na rurki, a dodatek oliwek i sera ricotta nadał potrawie dodatkowych akcentów smakowych.
Składniki:/na 2osoby/
160 g makaronu rurki
300 g dojrzałych pomidorów/ np.koktajlowe/
2-3 łyżki oliwy extravergine
kilka liści bazylii
6 zielonych oliwek
30 g ricotty/org.stagionata/lub innego białego,twardego sera/
pieprz
sól
Wykonanie:
Sparzone i obrane pomidorki oczyścić z nasion, a następnie delikatnie zmiksować i przełożyć do miski. Do masy pomidorowej dodać pokrojone w krążki oliwki ,rozdrobnioną bazylię oraz pokruszony ser. Doprawić całość solą i pieprzem,dodać oliwę i delikatnie wymieszać. Odstawić sos na ok.30-40 min od czasu do czasu mieszając.
Ugotować makaron al dente i połączyć z przygotowanym sosem pomidorowym, dokładnie wymieszać i wyłożyć na talerze. Całość posypać dodatkowo rozkruszonym serem.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2011/09/crudaiola-z-oliwkami-i-ricotta.html