Wykonanie
![](/Data/Images/znotatnikakrychy.blogspot.com\2011_slash_09_slash_crudaiola-z-oliwkami-i-ricotta/l/1988504536.JPG)
Kolejna propozycja na danie
makaronowe z surowym
sosem pomidorowym.Tym razem
makaron penne zamieniłam na rurki, a dodatek
oliwek i
sera ricotta nadał potrawie dodatkowych akcentów
smakowych.
![](/Data/Images/znotatnikakrychy.blogspot.com\2011_slash_09_slash_crudaiola-z-oliwkami-i-ricotta/l/-1749961359.JPG)
![](/Data/Images/znotatnikakrychy.blogspot.com\2011_slash_09_slash_crudaiola-z-oliwkami-i-ricotta/l/1417611180.jpg)
Składniki:/na 2osoby/160 g
makaronu rurki300 g dojrzałych pomidorów/ np.koktajlowe/2-3 łyżki
oliwy extraverginekilka liści
bazylii6 zielonych
oliwek30 g ricotty/org.stagionata/lub innego białego,twardego sera/
pieprzsól![](/Data/Images/znotatnikakrychy.blogspot.com\2011_slash_09_slash_crudaiola-z-oliwkami-i-ricotta/l/2092575630.jpg)
Wykonanie:Sparzone i obrane
pomidorki oczyścić z nasion, a następnie delikatnie zmiksować i przełożyć do miski. Do masy pomidorowej dodać pokrojone w krążki
oliwki ,rozdrobnioną
bazylię oraz pokruszony
ser. Doprawić całość
solą i
pieprzem,dodać
oliwę i delikatnie wymieszać. Odstawić sos na ok.30-40 min od czasu do czasu mieszając.Ugotować
makaron al dente i połączyć z przygotowanym
sosem pomidorowym, dokładnie wymieszać i wyłożyć na talerze. Całość posypać dodatkowo rozkruszonym
serem.
![](/Data/Images/znotatnikakrychy.blogspot.com\2011_slash_09_slash_crudaiola-z-oliwkami-i-ricotta/l/-152598226.JPG)