Wykonanie
Składniki2 porcje:2 dorady lub inne
białe ryby, oczyszczone, wypatroszone
sól1,5 łyżki
sosu sojowego3 łyżki
oliwy extra vergine2 łyżki
soku z cytryny4 ząbki
czosnkukolorowy pieprz2 łyżeczki
musztardy1 i 1/2 dużego
batata (500 g)1 gałązka świeżego
rozmarynu lub 1 łyżeczka suszonego2 łyżeczki
masła1/2 szklanki (125 ml) białego Martini lub
białego wina (polecam użyć Martini)Dodatki:100 g
śmietany 12% lub
jogurtu greckiegoostra papryka w proszkuświeża
kolendracząstki
cytryny lub
limonki do skropieniaPrzygotowanieDorady opłukać i osuszyć, na jednym
boku zrobić po 3 nacięcia nożem.
Ryby oprószyć
solą morską, w środku i na zewnątrz. Położyć na talerzu, skropić
sosem sojowym, 2 łyżkami
oliwy i
sokiem z cytryny. Dokładnie wysmarować w powstałej mieszance.Do środka
ryby włożyć po połówce ząbka
czosnku, po łyżeczce
musztardy oraz po około 1/3 łyżeczki drobno pokruszonego lub zmielonego
kolorowego pieprzu. Odstawić na około 1/2 - 1 godzinę.Zagotować osoloną
wodę w garnku.
Bataty obrać i pokroić w kostkę, wrzucić na wrzątek i gotować przez około 13 minut aż będą miękkie. Odcedzić, wyłożyć na talerz, w razie potrzeby doprawić
solą. Posypać
rozmarynem, 1 łyżeczką zmielonego
kolorowego pieprzu i skropić 1 łyżką
oliwy, delikatnie wymieszać.Piekarnik nagrzać do 250 stopni (góra i dół bez termoobiegu). Dorady ułożyć w naczyniu żaroodpornym naciętym
bokiem do góry, polać resztą marynaty z talerza, bok z nacięciami z grubsza posmarować roztopionym
masłem. Obok ryb wyłożyć
bataty oraz resztę przepołowionych wzdłuż ząbków
czosnku.Wstawić do piekarnika i piec przez 16 minut. W połowie pieczenia na dno formy wylać Martini. Na koniec pieczenia można na minutę włączyć grill aby skórka miejscami się zrumieniła.Podawać z
kolendrą,
śmietaną oprószoną
ostrą papryką i cząstkami
cytryny lub
limonki.WskazówkiPodobne danie możemy zrobić z
pstrągiem,
sandaczem, baramundi,
dorszem.
