Dziś proponuje Wam pstrągi pełne smaku cytryny, czosnku i rozmarynu, pod chmurką z musztardy francuskiej. Do tego rozmarynoweziemniaki. Zamiast pstrąga możecie użyć filetów z karpia, będzie równie smacznie i jest to jedna z moich propozycji na Wasz wigilijny stół.Składniki:- 4 pstrągi oczyszczone- 4 ząbki czosnku- 1 cebula- pół cytryny- 2 łyżki przyprawy do ryb Kamis- 2 łyżki rozmarynu ( jeżeli macie gałązki to 4 sztuki)- 1 łyżeczka chili- 1/4 szklanki wina białego- 4 małe kawałki masłaczosnkowego Lurpak- 4 łyżeczki musztardy francuskiej- sól do smakuOczyszczone pstrągi nacieram czosnkiem roztartym z solą i przyprawą do ryb. Naczynie żaroodporne smaruje oliwą z oliwek, przekładam ryby do niego. Cytrynę kroję na plasterki i wsadzam do każdego brzucha razem z małym kawałkiem masła. Posypuje rozmarynem, chili (jeżeli macie gałązki rozmarynu to wsadźcie je do brzucha razem z cytryną i masłem), smaruje musztardą po całości, podlewam winem. Tak przygotowane piekę w 250 stopniach na grillu z termoobiegiem, razem z pokrojonymi w ćwiartki ziemniakami, które również posypuje rozmarynem. Pieczenie trwa 15-20 minut więc możecie ziemniaki wsadzić trochę później. W połowie pieczenia dobrze jest rybę obrócić aby z każdej strony była lekko chrupiąca.Cebulę karmelizuje na patelni i po wyciągnięciu ryby nakładam ją na jej wierzch.