Wykonanie

Źródło przepisu: ( klik ).Tak przygotowanej
ryby powinien spróbować każdy. W smaku jest po prostu obłędna! i bardzo polecam ten przepis :).Składniki:2 świeże dorady
sól morska gruboziarnista1,5 łyżki
sosu sojowego jasnegooliwa z oliwek extra vergine
sok z cytryny4 ząbki
czosnku ( 1 obrany, 3 w łupinkach )
kolorowy pieprz2 łyżeczki
musztardy6 nie za dużych
ziemniaków1 łyżeczka suszonego
rozmarynukawałek
masła125 ml białego MartiniDodatki:świeża
kolendracząstki
limonkiPrzygotowanie:1. Umyte ( wcześniej wypatroszone i oczyszczone ),osuszone papierowym ręcznikiem dorady ( na jednym
boku zrobić po 3 nacięcia nożem) posypałam
solą morską na zewnątrz i w środku.
Skropiłam sosem sojowym,
sokiem z cytryny i polałam 2 łyżkami
oliwy.
Ryby dokładnie wysmarowałam powstałą mieszanką, do środka
ryby włożyłam po połówce obranego
czosnku, łyżeczkę
musztardy oraz po około 1/3 łyżeczki drobno pokruszonego
kolorowego pieprzu ( całe ziarna
pieprzu pokruszyłam w moździerzu ) i odstawiłam na godzinę.2. Obrałam
ziemniaki, pokroiłam w kawałki większej kostki i wrzuciłam do gotującej się osolonej
wody. Gotowałam jakieś 12 minut, następnie odcedziłam na sitku. P rzełożyłam do miseczki, posypałam
rozmarynem, pokruszonym
kolorowym pieprzem, polałam 1 łyżką
oliwy z oliwek i wymieszałam.3. Dorady ułożyłam w naczyniu żaroodpornym naciętym
bokiem do góry. Polałam resztą marynaty. N a
boku z nacięciami położyłam niewielkie kawałki
masła. Obok
ryby wyłożyłam przygotowane
ziemniaki i położyłam resztę przepołowionych ząbków
czosnku( tych w łupinkach ).4. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego na 200 stopni ( ja piekłam z termoobiegiem ). Po 10 minutach na dno naczynia żaroodpornego wylałam Martini. Na koniec pieczenia zwiększyłam temperaturę do 250 stopni,
ryba oraz ziemniaczki ładnie się zrumieniły. C ałość pieczenia trwała ok. 20 minut. ( małe info ode mnie : ja wszystko piekę w opcji z termoobiegiem, ponieważ nie mam doświadczenia dużego jeśli chodzi o obsługę piekarników, tak się nauczyłam i tak robię, zawsze się kieruję wyczuciem i patrzę kiedy potrawa jest gotowa, no! ;) ).5. Gotową
rybę posypałam świeżą
kolendrą i
skropiłam sokiem z limonki . Smakowała pysznie !




Smacznego :)) .