ßßß Cookit - przepis na Dorada pieczona w kolorowym pieprzu z ziemniakami.

Dorada pieczona w kolorowym pieprzu z ziemniakami.

nazwa

Wykonanie

Źródło przepisu: ( klik ).
Tak przygotowanej ryby powinien spróbować każdy. W smaku jest po prostu obłędna! i bardzo polecam ten przepis :).
Składniki:
2 świeże dorady
sól morska gruboziarnista
1,5 łyżki sosu sojowego jasnego
oliwa z oliwek extra vergine
sok z cytryny
4 ząbki czosnku ( 1 obrany, 3 w łupinkach )
kolorowy pieprz
2 łyżeczki musztardy
6 nie za dużych ziemniaków
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
kawałek masła
125 ml białego Martini
Dodatki:
świeża kolendra
cząstki limonki
Przygotowanie:
1. Umyte ( wcześniej wypatroszone i oczyszczone ),osuszone papierowym ręcznikiem dorady ( na jednym boku zrobić po 3 nacięcia nożem) posypałam solą morską na zewnątrz i w środku. Skropiłam sosem sojowym, sokiem z cytryny i polałam 2 łyżkami oliwy. Ryby dokładnie wysmarowałam powstałą mieszanką, do środka ryby włożyłam po połówce obranego czosnku, łyżeczkę musztardy oraz po około 1/3 łyżeczki drobno pokruszonego kolorowego pieprzu ( całe ziarna pieprzu pokruszyłam w moździerzu ) i odstawiłam na godzinę.
2. Obrałam ziemniaki, pokroiłam w kawałki większej kostki i wrzuciłam do gotującej się osolonej wody. Gotowałam jakieś 12 minut, następnie odcedziłam na sitku. P rzełożyłam do miseczki, posypałam rozmarynem, pokruszonym kolorowym pieprzem, polałam 1 łyżką oliwy z oliwek i wymieszałam.
3. Dorady ułożyłam w naczyniu żaroodpornym naciętym bokiem do góry. Polałam resztą marynaty. N a boku z nacięciami położyłam niewielkie kawałki masła. Obok ryby wyłożyłam przygotowane ziemniaki i położyłam resztę przepołowionych ząbków czosnku( tych w łupinkach ).
4. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego na 200 stopni ( ja piekłam z termoobiegiem ). Po 10 minutach na dno naczynia żaroodpornego wylałam Martini. Na koniec pieczenia zwiększyłam temperaturę do 250 stopni, ryba oraz ziemniaczki ładnie się zrumieniły. C ałość pieczenia trwała ok. 20 minut. ( małe info ode mnie : ja wszystko piekę w opcji z termoobiegiem, ponieważ nie mam doświadczenia dużego jeśli chodzi o obsługę piekarników, tak się nauczyłam i tak robię, zawsze się kieruję wyczuciem i patrzę kiedy potrawa jest gotowa, no! ;) ).
5. Gotową rybę posypałam świeżą kolendrą i skropiłam sokiem z limonki . Smakowała pysznie !
Smacznego :)) .
Źródło:http://wkuchniuli.blogspot.com/2013/02/dorada-pieczona-w-kolorowym-pieprzu-z.html