Wykonanie

Lubie obiady które robią się same :) Wcześniej wystarczy przygotować tylko kilka składników, coś wymieszać coś obrać, rach ciach i gotowe... Idealnie jest jeśli to coś co już się samo robi - pysznie smakuje. Dzisiejszą propozycję doskonale można wpasować w tę definicję..... Pysznie i szybko. Cudownie mięciuteńka
ryba w duecie z chrupiącymi ziemniaczkami..... a jak pachnie..... :) Przepis z małymi zmianami znaleziony na stronie: Kwestia Smaku . Polecam baaardzo :)Składniki:2 dorady1,5 łyżki
sosu sojowego2 łyżki
oliwy2 łyżki
soku z cytrynysól morskaodrobina
masła pokrojonego w
płatki2 płaskie łyżeczki
musztardy1 ząbek
czosnku2/3 łyżeczki świeżo zmielonego
kolorowego pieprzuponadto:ok. 600g
ziemniaków1-2 łyżki
oliwysól morska3 ząbki
czosnku1/2 szkl
białego wina półwytrawnego1 łyżeczka suszonego
rozmarynu2 łyżki kwaśnej
śmietanypapryka słodkaDorady opłukać i osuszyć. Z jednej strony na
boku ryby zrobić po trzy ukośne nacięcia.
Sos sojowy wymieszać z
oliwą i
sokiem z cytryny i dokładnie natrzeć tym wewnątrz i zewnątrz
ryby. Środek
ryby wysmarować
musztardą, posypać kolorowym mielonym
pieprzem i wsadzić po 1/2 ząbka
czosnku. Odstawić na ok 1 godz.
Ziemniaki obrać i podgotować w osolonej wodzie ok 12-15 minut. Odcedzić i pokroić w ćwiartki. Skropić
oliwą i wymieszać.W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym lub dużej blaszce ułożyć na środku dorady nacięciami do góry. Polać je marynatą w której leżały. Dookoła ułożyć ziemniaczki. Powtykać dookoła
czosnek pokrojony w plasterki. Skropić je
oliwą z atomizera i posypać
rozmarynem oraz
solą morską. Na każdej rybie ułożyć
płatki masła.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 250 stopni i piec 8-9 minut. Po tym czasie otworzyć drzwiczki, wlać delikatnie
wino na spód blaszki i piec kolejne 8-9 minut. Następnie przełączyć na opiekanie i rumienić ok. 2 min. Podawać wyłożone na półmisek z łyżką kwaśnej
śmietany oprószonej słodką mieloną
papryką. Udekorować
kolendrą lub
pietruszką.Smacznego :)

