Wykonanie
Dzisiejszy obiad powstał w oparciu o kiedyś już publikowaną doradę . Zmieniłam tylko
rybę,
musztardę dodałam
koperek i inaczej zrobiłam
ziemniaki. Pierwszy raz przeczytałam o tym sposobie u Dorotus i zdecydowałam się na dodanie do nich
kaszy manny. Jej dodatek sprawia że ziemniaczki są bardziej chrupiące :)
Pstrągi przygotowane w ten sposób wychodzą idealnie mięciuteńkie i soczyste. Polecam Wam baaardzo :)Składniki:2
pstrągi1,5 łyżki
sosu sojowego2 łyżki
oliwy2 łyżki
soku z cytrynysól morskaodrobina
masła pokrojonego w
płatki2 płaskie łyżeczki
musztardy francuskiej1 przeciśnięty ząbek
czosnku2/3 łyżeczki świeżo zmielonego
kolorowego pieprzukilka gałązek
koperkuok 1/2 szkl białego
wytrawnego winaPstrągi opłukać i osuszyć. Z jednej strony na
boku ryby zrobić ukośne nacięcia.
Sos sojowy wymieszać z
oliwą i
sokiem z cytryny i dokładnie natrzeć tym wewnątrz i zewnątrz
ryby. Środek
ryby wysmarować
musztardą, przeciśniętym
czosnkiem, posypać kolorowym mielonym
pieprzem i odstawić na ok 1 godz.Blaszkę lub duże naczynie żaroodporne natłuścić dokładnie
oliwą. Na środku ułożyć
pstrągi nacięciami do góry. Polać je marynatą w której leżały. Na każdej rybie ułożyć
płatki masła i oprószyć
sola morską.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 250 stopni i piec 9 minut. Po tym czasie wlać delikatnie
wino na spód blaszki i piec kolejne 9 minut. Następnie przełączyć na opiekanie i rumienić ok. 2-3 min.Ziemniaczki:ok 10-12
ziemniaków2-3 łyżki
kaszy manny2 łyżki
smalcusól morskarozmarynoliwaZiemniaki obrać i pokroić w ćwiartki. Podgotować ok. 7-10 minut w osolonej wodzie. Odcedzić i dokładnie obsypać
kaszą manną. Wymieszać. Na spód dużej blachy wyłożyć 2 łyżki
smalcu i wysypać
ziemniaki tak, by tworzyły jedną warstwę. Skropić je
oliwą z atomizera i ewentualnie posypać
rozmarynem oraz
solą morską.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 35-40 min w temp 250 stopni. W połowie pieczenia przemieszać i odwrócić na drugą stronę. Na koniec ewentualnie włączyć opiekanie na 2 min.Smacznego :)


