ßßß Cookit - przepis na "Zupa mocno grzybowa"

"Zupa mocno grzybowa"

nazwa

Wykonanie

Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 12 września 2014 r. W tej zupie jest wszystko, co lubię - wiejska prostota i pożywność, kawałki mięsa i odpowiednia konsystencja. Grzyby puszczają dużo soku, są świetnym składnikiem zupy . Tutaj każda ich odmiana będzie dobra, lecz połączenie grzybów leśnych jest szczególnie smakowite - polecam:-)Zupa mocno grzybowa Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 11 września . Pyszna zupa mocno grzybowa! Polecam tę zupę, szczególnie teraz, kiedy grzyby w lesie nieśmiało spoglądają na nas i proszą o zajęcie szacownego miejsca w wiklinowym koszyczku:-)Oceny: 4,9
Czas przygotowania: 20 min Czas smażenia: 15 min Czas gotowania: 10 min Łączny czas: 45 min
Liczba porcji: 4
Rozmiar porcji: 1 talerz
Składniki:
oliwa extra virgin : 5 łyżek plus jeszcze trochę do podania
niesolone masło : 30 g
chudy niewędzony boczek bez skóry : 100 g
szalotki : 4
igiełki rozmarynu : 1 łyżka
czosnek : 3 ząbki
ziemniak : 1 (ok. 200 g)
białe wino : 100 ml
grzyby leśne : 600 g
bulion z kurczaka (może być warzywny): 800 ml
suszone płatki chili : 1/4 łyżeczki
sól morska : do smaku
Do podania:
grubo posiekana natka pietruszki : 1 łyżka
Przygotowanie:
masło i łyżkę oliwy rozgrzewam w dużym rondlu na średnim ogniu, wkładam boczek pokrojony w kostkę smażę 4-5 minut, aż zacznie się rumienić
dodaję obraną, przepołowioną i pokrojoną w plastry szalotkę i rozmaryn i smażę 3 minuty pod koniec dodaję obrany i drobno posiekany czosnek, mieszam
wkładam obranego i pokrojonego w kostkę ziemniaka, mieszam
wlewam wino, wolno gotuję, aż odparuje i nabierze konsystencji syropu
grzyby pokrojone w plastry smażę partiami - rozgrzewam 1 łyżkę oleju na dużej patelni na dużym ogniu, wkładam około jednej trzeciej grzybów, smażę kilka minut, często mieszając, aż się zrumienią na złoto, odkładam na talerz na czas smażenia reszty
usmażone grzyby przekładam do rondla, wlewam bulion, dodaję chili i nieco soli
doprowadzam do wrzenia, wolno gotuję 10 minut
zupę krótko miksuję i rozlewam do ogrzanych talerzy, każdą porcję posypuję natką i kropię oliwą
Smacznego :-)
Jak Wam się podoba ten prawdziwek ???
bo ja jestem nim zafascynowana - pozdrawiam i zapraszam na grzyby :-)
Przepis pochodzi z książki Annie Bell - "Zupy", nieznacznie zmodyfikowany :-)
Źródło:http://storczyk1.blogspot.com/2014/09/zupa-mocno-grzybowa.html