Wykonanie

Autor:
Halina Joskowska Opublikowano: 12 września 2014 r. W tej zupie jest wszystko, co lubię - wiejska prostota i pożywność, kawałki
mięsa i odpowiednia konsystencja.
Grzyby puszczają dużo soku, są świetnym składnikiem zupy . Tutaj każda ich odmiana będzie dobra, lecz połączenie
grzybów leśnych jest szczególnie smakowite - polecam:-)Zupa mocno grzybowa Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 11 września . Pyszna zupa mocno grzybowa! Polecam tę zupę, szczególnie teraz, kiedy
grzyby w lesie nieśmiało spoglądają na nas i proszą o zajęcie szacownego miejsca w wiklinowym koszyczku:-)Oceny: 4,9Czas przygotowania: 20 min Czas smażenia: 15 min Czas gotowania: 10 min Łączny czas: 45 minLiczba porcji: 4Rozmiar porcji: 1 talerzSkładniki:
oliwa extra virgin : 5 łyżek plus jeszcze trochę do podanianiesolone
masło : 30 gchudy niewędzony
boczek bez skóry : 100 g
szalotki : 4igiełki
rozmarynu : 1 łyżka
czosnek : 3 ząbki
ziemniak : 1 (ok. 200 g)
białe wino : 100 ml
grzyby leśne : 600 g
bulion z kurczaka (może być warzywny): 800 mlsuszone
płatki chili : 1/4 łyżeczki
sól morska : do smakuDo podania:grubo posiekana
natka pietruszki : 1 łyżkaPrzygotowanie:
masło i łyżkę
oliwy rozgrzewam w dużym rondlu na średnim ogniu, wkładam
boczek pokrojony w kostkę smażę 4-5 minut, aż zacznie się rumienićdodaję obraną, przepołowioną i pokrojoną w plastry
szalotkę i
rozmaryn i smażę 3 minuty pod koniec dodaję obrany i drobno posiekany
czosnek, mieszamwkładam obranego i pokrojonego w kostkę
ziemniaka, mieszamwlewam
wino, wolno gotuję, aż odparuje i nabierze konsystencji
syropugrzyby pokrojone w plastry smażę partiami - rozgrzewam 1 łyżkę
oleju na dużej patelni na dużym ogniu, wkładam około jednej trzeciej
grzybów, smażę kilka minut, często mieszając, aż się zrumienią na złoto, odkładam na talerz na czas smażenia resztyusmażone
grzyby przekładam do rondla, wlewam
bulion, dodaję
chili i nieco
solidoprowadzam do wrzenia, wolno gotuję 10 minutzupę krótko miksuję i rozlewam do ogrzanych talerzy, każdą porcję posypuję
natką i kropię
oliwą
Smacznego :-)Jak Wam się podoba ten prawdziwek ???


bo ja jestem nim zafascynowana - pozdrawiam i zapraszam na
grzyby :-)Przepis pochodzi z książki Annie Bell - "Zupy", nieznacznie zmodyfikowany :-)