Wykonanie
Ten dość oryginalny w smaku sos do smażonych
mięs czy warzyw z pewnością znajdzie wielu zwolenników, bo jest i kwaśny i słodki jednocześnie, mocno
cytrynowy, oczywiście z akcentem
czosnku. Dziś doskonale sprawdził się jako dodatek do lekkiej pizzy z
cukinią na kruchym owsianym spodzie, przepis tutaj


Składniki :100 g.
jogurtu greckiego2 łyżki jasnego
sosu sojowegoskórka otarta z 1/2
cytryny1 łyżeczka
soku z cytryny2 ząbki
czosnku1-2 gałązki macierzankiduża szczypta ciemnego
cukruewentualnie
sól do smakuPrzygotowanie:
Jogurt mieszam dokładnie z przeciśniętym przez praskę
czosnkiem i startą
skórką cytrynową, dodaję
sos sojowy i
cukier. Mieszam do połączenia się składników. Obrywam z gałązek listki macierzanki, dodaję do sosu. Jeśli jest taka potrzeba lekko dosalam.Przepis autorski.
