Wykonanie
Grecki dip
ogórkowy, idealnie nadaje się nie tylko do dań z grilla, ale także świetnie smakuje jako dodatek do
pieczonych mięs czy nawet zwykłych kanapek. Dla nas koniecznie musi być mocno
czosnkowy, ale jego ostrość zależy już od upodobań.Składniki:4 duże
ogórki lub ok 10 mniejszych szklarniowych500 ml gęstego
jogurtu greckiego5 ząbków
czosnku1/2 łyżeczki
soku z cytryny1/2 łyżeczki
cukrusól i
pieprz1.
Ogórki obieramy ze skórki, trzemy na tarce o najmniejszych oczkach, solimy i odstawiamy na ok 20 minut. Gdy puszczą
wodę, przecedzamy je przez gęste sito.2. Do miski przerzucamy
ogórki, dodajemy
jogurt grecki, przeciśnięty przez praskę i dokładnie mieszamy. Dip doprawiamy do smaku
sokiem z cytryny,
cukrem,
solą i
pieprzem.SMACZNEGO :-)