Wykonanie
Zima jest bardzo piękna kiedy za oknem popruszy
śnieżek, ale niestety, jest jednokolorowa. Można to jednak zmienić na naszym talerzu robiąc coś kolorowego. Proponuję danie super zdrowe, które musi być lekko pikantne ze względu na
kaszę i tradycje kuchni meksykańskiej.Zapraszam na lato w środku zimy, czyli weganizm po meksykańsku.Składniki;1
czerwona papryka1
żółta papryka1 duża
cebula4 ząbki
czosnku1 szklanka mrożonej
kukurydzy1 , 5 szklanki czerwonego sosu enchilada1 szklanka suchej komosy ryżowej lub
kaszy jaglanej, można też użyć
ryż lub pęczak1/2 łyżeczki kuminu1 1/2 łyżeczki pasty
chili1 łyżeczka
przyprawy „Taco” lub meksykańskiej
sól do smakusok 1/2
limonki1, 5 szklanki ugotowanej
czarnej fasoli lub z puszki1 pęczek
natki kolendry (cilantro)Wykonanie:Komosę
ryżową (lub inną
kaszę) gotujemy w 2 szklankach
bulionu warzywnego lub osolonej wodzie. Cały płyn ma być wchłonięty.
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na patelni ok 7 min.Resztę warzyw kroimy w kostkę i dodajemy do smażącej się
cebuli, smażymy ok 5 minUgotowaną komosę
ryżową ( lub każde inne zboże) mieszamy z warzywami,
fasolą, sosem oraz dodajemy pokrojoną
natkę kolendry.Wszystko wykładamy na wcześniej przygotowaną blaszkę wysmarowaną
olejem i posypaną
bułką tartą, a dla bezglutenowców posypujemy zmielonymi
migdałami lub innymi
orzechami.Zalewamy
serem wegańskim i pieczemy w temp 370 ok 30 min.Przed podaniem możemy posypać
natką kolendry.Zapiekanka smakowała mi z
chlebem, ale świetnie spisuje się podana z
ryżem lub jako nadzienie do tortilli.W wersji skróconej zamiast w piekarniku zasmażamy przez parę minut na patelni i dajemy do tortilli z np.
cebulką,
kolendrą (cilantro),
sałatą, polewamy sosem i zawijamy. Super na kolację czy lunch do pracy lub szkoły.
Ser wegański:1 szklanka ugotowanego
ryżu lub ugotowanej
kaszy jaglanej1/2 dużego
avocado lub jedno małe5 łyżek
oleju2-3 ząbki
czosnku3 łyżki
octu jabłkowego lub
soku z cytryny1 łyżeczka
musztardy1 łyżeczka
skrobi kukurydzianej1 szklanka ugotowanej
cieciorki (garbanzo)1/2 szklanki
oleju lub
wody1/2 szklanki
wody1 łyżeczka
przyprawy warzywnej1 łyżka
płatków drożdżowych1 łyżeczka
siemienia lnianegosól i
pieprz do smakuWszystkie składniki dokładnie miksujemy w blenderze na jednolitą masę.